Ανοικτή επιστολή στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν έστειλαν πρώην στελέχη αμερικανικών κυβερνήσεων, που στο παρελθόν βοήθησαν και εξυπηρέτησαν με διάφορους τρόπους την Τουρκία και τον ισλαμιστή ηγέτη της με την οποία καταθέτουν τις ανησυχίες τους για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την επιστολή έγραψαν οι κ. Μόρτ Αμπράμοβιτς και Ερικ Έντελμαν, πρώην Πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία και την υπέγραψαν ακόμη 46 σημαντικοί Αμερικανοί πρώην διπλωμάτες, καθηγητές και αναλυτές.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αντίδραση των φίλων της Τουρκίας είναι η τελευταία σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων. Η επιστολή έτυχε ευρύτατης δημοσιοποίησης και προκάλεσε ακόμα περισσότερα προβλήματα στον κ. Ερντογάν, τον οποίο υποδέχθηκαν στην Ουάσιγκτον ως τον αυταρχικό ηγέτη, που κλείνει εφημερίδες και φυλακίζει τους αντιπάλους του.
Χαρακτηριστικά η επιστολή αναφέρει ότι “ο ευεργετικός ρόλος που θα μπορούσε η χώρα σας να παίξει σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο αποδεικνύεται από τη φιλοξενία που παρέχεται σε εκατομμύρια προσφύγων”, ωστόσο, “πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία προβληματίζουν έντονα” και επισημαίνει ότι “τον περασμένο χρόνο, σε πάνω από 1.000 άτομα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για το έγκλημα ότι σας προσέβαλαν. Εκατοντάδες ακαδημαϊκοί αποτελούν αντικείμενο έρευνας ή αντιμετωπίζουν πειθαρχικά μέτρα επειδή άσκησαν κριτική στις αντιτρομοκρατικές πολιτικές της κυβέρνησής σας. Τον περασμένο χρόνο τα γραφεία της Χουριέτ, μιας ανεξάρτητης εφημερίδας, δέχθηκαν επιθέσεις και πυρπολήθηκαν από όχλο που είχε ως επικεφαλής ένα μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ένας γνωστός αρθρογράφος δέχθηκε επίθεση από κακοποιούς έξω απόν το σπίτι του και δυο συντάκτες της Τζουμχουριέτ συνελήφθησαν. Πιο πρόσφατα, η κυβέρνησή σας ενορχήστρωσε την ανάληψη ευθύνης της λειτουργίας της δημοφιλούς καθημερινής εφημερίδας Ζαμάν. Γιατί ο λαός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πρέπει να ανησυχεί για την προοπτική ελεύθερων ΜΜΕ στην Τουρκία;”.
Αφού εκφράζουν παράλληλα την απορία για το γεγονός ότι επιδιώκει την επέκταση της προσωπικής του ισχύος μέσω της αλλαγής του Συντάγματος, παρά το γεγονός ότι σε αυτό αντιτίθενται τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και -δημοσκοπικά- οι ψηφοφόροι, οι Αμερικανοί φίλοι της γείτονος αναφέρονται στον πόλεμο της Τουρκίας εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) ο οποίος όπως λένε “ξεκίνησε ξανά το περασμένο καλοκαίρι”.
“Τώρα, η κυβέρνησή σας διεξάγει αυτό τον πόλεμο με έναν τρόπο που εμφανίζεται να απορρίπτει μια πολιτική λύση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επί πολύ καιρό εκφράσει την υποστήριξη και έχουν βοηθήσει την Τουρκία στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας του PKK. Όμως, πολλοί στην Τουρκία εγείρουν ανησυχίες, ότι εν μέσω σοβαρών διενέξεων και θανάσιμων απειλών που πραγματοποιούν μετάσταση στα τουρκικά σύνορα, η τωρινή σας πορεία ρισκάρει το να επιδεινώσει την περιφερειακή αποσταθεροποιητική δυναμική” και αναρωτιούνται “πώς σχεδιάζετε να επιλύσετε τη σύγκρουση χωρίς να οδηγήσετε την Τουρκία σε εμφύλιο πόλεμο;”.
Στην επιστολή τους καταλήγουν ότι “ευελπιστούμε ότι θα αξιοποιήσετε αυτή την ευκαιρία της επίσκεψης για να απαντήσετε αυτά τα ζητήματα που προβληματίζουν και κατά τη διαδικασία, να ενισχύσετε τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας”.