Ανατριχίλα προκαλούν οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αποδεικνύουν ότι οι τρομοκράτες που χτύπησαν το αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, είχαν στην πραγματικότητα ακόμα πιο “σατανικά” σχέδια.
Όπως αποκαλύπτει η βελγική εφημερίδα La Derniere Heure οι βομβιστές επέλεξαν τους συγκεκριμένους χώρους ως plan B: Εξαιτίας της σύλληψης του Αμπντεσλάμ, η αστυνομία δραστηριοποιούνταν όλο και πιο κοντά στον “κύκλο” τους, με αποτέλεσμα να καταφύγουν στη λύση του μετρό και του αεροδρομίου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις έρευνες των αρχών, ο αρχικός τους στόχος, ήταν τα πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου και γι’αυτόν τον λόγο τα αδέρφια Ιμπραήμ και Χαλίντ Ελ-Μπακραουί κατέγραφαν κάθε κίνηση του διευθυντή των πυρηνικών σταθμών!
Η είσοδος στον πυρηνικό σταθμό της Τιχάνζ, έχει απαγορευθεί σε συνολικά έντεκα υπαλλήλους, όπως αναφέρει το βελγικό δίκτυο Rtbf ενώ αρχικά η απαγόρευση ίσχυε για επτά άτομα, όταν ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ έπεσε στα χέρια της αστυνομίας. Μετά το μακελειό με τους 31 νεκρούς και άλλους 300 τραυματίες, η είσοδος απαγορεύθηκε σε επιπλέον τέσσερα άτομα.
Εν τω μεταξύ, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο για την ανετοιμότητα των βελγικών αρχών να προβλέψουν και να προλάβουν την επίθεση στις Βρυξέλλες, έρχεται δημοσίευμα της ισραηλινής Haaretz να υποστηρίξει ότι οι αρχές της χώρας καθώς και οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι θα γίνουν άμεσα κάποιες ενέργειες είτε στο αεροδρόμιο είτε στο μετρό. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στη βελγική πρωτεύουσα, οι αρχές της χώρας δεν έδωσαν την απαραίτητη βαρύτητα στις πληροφορίες που έλαβαν και αδιαφόρησαν απέναντι στην έγκαιρη και λεπτομερή ενημέρωση που είχαν.
Ο Βέλγος Yπουργός Δικαιοσύνης διαψεύδει πως η Τουρκία είχε απελάσει στη χώρα του τον έναν καμικάζι
Η Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο, όπως ισχυρίστηκε η Άγκυρα, ενώ οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κουν Χέενς.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει τον έναν από τους υπόπτους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες στα σύνορα με τη Συρία και τον είχαν απελάσει στο Βέλγιο, όμως οι βελγικές αρχές αψήφησαν τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας και τον άφησαν ελεύθερο.
«Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, (απελάθηκε) στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο», ήταν η απάντηση του Χέενς, που έκανε δηλώσεις στον ολλανδόφωνο βελγικό τηλεοπτικό σταθμό VRT.
Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο λίγο μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι το πρόσωπο που είχε συλληφθεί ήταν ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, που σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των βελγικών αρχών ήταν ο ένας από τους δύο βομβιστές-καμικάζι που πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί στο διεθνές αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.
Kατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Φινλανδία σήμερα, ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι 3.128 φερόμενοι ως ξένοι τζιχαντιστές έχουν απελαθεί από τη χώρα του μετά το 2011, ενώ άλλοι περίπου χίλιοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.
Την ίδια ώρα μόλις τρεις από τους 31- επισήμως- νεκρούς από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες έχουν ταυτοποιηθεί, τη στιγμή που παραμένει αδιευκρίνιστο αν στον αριθμό των νεκρών περιλαμβάνονται και οι καμικάζι. Τέσσερις από τους 270 τραυματίες, επίσης, δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί, λόγω του ότι βρίσκονται σε κώμα ή τεχνητό κώμα. Το παράδειγμα του Βρετανού αγνοούμενου είναι ένα από τα χαρακτηριστικά, καθώς λίγο μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο έστειλε sms σε μία θεία του στην Αγγλία, γράφοντάς της πως είναι καλά και στη συνέχεια εξαφανίστηκε, με την οικογένειά του να θεωρεί ότι πήρε το μετρό.
Οι δύο ταυτοποιημένοι καμικάζι
Από τα στοιχεία που δίνονται με το σταγονόμετρο στη δημοσιότητα από τις βελγικές Αρχές, αυτά που γνωρίζουμε είναι ότι δύο από τους καμικάζι αυτοκτονίας έχουν ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για τα αδέλφια Καλίντ και Ιμπραήμ Ελ Μπακραουί, οι οποίοι ανατινάχθηκαν ο ένας στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ και ο δεύτερος στο μετρό. Οι δύο Βέλγοι πολίτες βρίσκονταν ήδη στο «μικροσκόπιο» των Αρχών, αφού συνδέονταν με τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Η Τουρκία έκανε χθες γνωστό ότι ο Ιμπραήμ ελ Μπακραουί είχε απελαθεί από τα εδάφη της το καλοκαίρι του 2015, στην Ολλανδία, ενώ παράλληλα η τουρκική αντιτρομοκρατική είχε προειδοποιήσει το Βέλγιο για το άτομό του. Ο 29χρονος είχε αφήσει σε υπολογιστή που βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων έξω από τη γιάφκα από όπου ξεκίνησαν όλοι οι τομοκράτες το πρωί της Τρίτης, ηχητικό μήνυμα αυτοκτονίας. Απευθυνόμενος στην μητέρα του, έλεγε ότι θα κάνει την βομβιστική επίθεση γιατί «δεν θέλει να συλληφθεί» και να «μπει στη φυλακή».
«Είμαι συνέχεια φυγάς, δεν ξέρω τι να κάνω, με κυνηγούν από παντού, δεν ξέρω τι να κάνω και δεν είμαι πουθενά ασφαλής. Αν συνεχίσω έτσι, θα καταλήξω στη φυλακή στο πλευρό του», ανέφερε με τις Αρχές να θεωρούν ότι, αναφέρεται στον Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Την ίδια ώρα, η γαλλική Le Monde αναφέρει ότι, για πρώτη φορά, υπάρχει εικόνα του βομβιστή του σταθμού του Μάλμπεκ, δηλαδή του Καλίντ Ελ Μπακραουί, από τις κάμερες ασφαλείας.
Θρίλερ με τον Ναζίμ Λακράουι
Ο τρίτος τρομοκράτης που φέρεται ότι έχει ταυτοποιηθεί, ο Ναζίμ Λακράουι, περιβάλλεται από ένα θρίλερ ως προς το αν είναι νεκρός ή φυγάς. Αναφορές των γαλλικών και βελγικών Μέσων τον θέλουν να ήταν ένας από τους δύο που ανατινάχθηκαν στο Ζάβεντεμ. Πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει συλληφθεί χθες το πρωί στην Άντερλεχτ διαψεύστηκαν από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του Εισαγγελέα.
Η ταυτότητα του τρίτου δράστη του αεροδρομίου δεν έχει ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα και είναι αυτός που οι Αρχές θεωρούν ότι έφυγε από το σημείο, εξαιτίας του ότι κάτι πήγε λάθος και δεν ενεργοποιήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός του. Ο 25χρονος ήταν κι αυτός στο στόχαστρο των Αρχών, ως ύποπτος για την κατασκευή των βομβών που έπληξαν το Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.
Αρχικά είχε θεωρηθεί ότι, ο Βέλγος, μαροκινής καταγωγής ήταν ο άνδρας με το λευκό πανωφόρι στη φωτογραφία από το αεροδρόμιο,όμως κάτι τέτοιο τελικά δεν εξακριβώθηκε και πλέον θεωρείται ότι είναι ο άνθρωπος στην αριστερή πλευρά της φωτογραφίας.
Το DNA του έχει βρεθεί σε ζώνες εκρηκτικών, ενώ εικάζεται ότι είναι ο Σουφιάν Καγιάλ, που νοίκιασε το διαμέρισμα στην περιοχή Αuvelais, χρησιμοποιώντας ψεύτικη ταυτότητα, με την οποία και πέρασε τα αυστρο-ουγγαρικά σύνορα με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ τον περασμένο Δεκέμβριο. Θεωρείται επίσης ότι τον Φεβρουάριο του 2013 είχε ταξιδέψει στη Συρία.
Σε εγρήγορση οι ευρωπαϊκές Αρχές
Με το δημοσίευμα που θέλει πάνω από 400 Ευρωπαίους πολίτες να έχουν εκπαιδευτεί από το Ισλαμικό Κράτος για να πραγματοποιήσουν αιματηρές επιθέσεις στην Ευρώπη, με όποιον τρόπο θέλουν, συνέρχεται σήμερα στις 17:00, στο κτήριο της Κομισιόν η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των Υπουργών Εσωτερικών που συγκάλεσε η Ολλανδία, μετά από αίτημα του Βελγίου. Το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ θα παραμείνει κλειστό και σήμερα.
Οι χώρες της Ευρώπης έχουν από την πρώτη στιγμή των επιθέσεων αυστηριοποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα και τα αεροδρόμιά τους, ενώ επανέρχονται τα σενάρια για διάλυση της Σένγκεν. Οι επιθέσεις από φανατικούς ακραίους ισλαμιστές έχουν αντίκτυπο και στο προσφυγικό, με χώρες όπως την Πολωνία, να δηλώνουν ότι παύουν να δέχονται πρόσφυγες στα εδάφη τους.
Την ίδια ώρα, σχεδόν 50.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, πολλοί εξ αυτών με την υπόλοιπη οικογένειά τους να βρίσκεται σε κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης, περιμένοντας να λειτουργήσει η εθελοντική μετεγκατάστασή τους σε κάποια άλλη χώρα, εκτός της Ελλάδας. Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αν κι έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και τέσσερις μέρες, φαίνεται ότι τηρείται – στο μέτρο του δυνατού – μόνο από ελληνικής πλευράς, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει επαφές με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, στον οποίο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απραξία των δυνάμεων στο Αιγαίο.