Σε κλίμα ανακούφισης ολοκληρώθηκε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το ζήτημα του Προσφυγικού στις Βρυξέλλες, με τους ευρωπαίους ηγέτες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι επισημάνσεις για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προσφυγική κρίση.
Μέχρι να οδηγηθούν οι ηγέτες σε συμφωνία, υπήρχαν τέσσερα σημεία – φωτιά τα οποία ευτυχώς ξεπεράστηκαν:
– Η νομιμότητα της συμφωνίας και η συμβατότητα με τα πρότυπα του διεθνούς δικαίου των μηχανισμών επιστροφής και μετεγκατάστασης από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.
– Η ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας θα είναι η Κυριακή 20 Μαρτίου, όπου και οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες και πρόσφυγες θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
– Η επίσπευση της χρηματοδότησης στην Τουρκία σε στοχευμένα έργα για την υποστήριξη των μεταναστών εντός της Τουρκίας, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός διαπίστωσε πως κινείται με αργούς ρυθμούς η χρηματοδότηση.
– Τέλος, η επανέναρξη και ενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ με την απόφαση για επίσπευση του ανοίγματος των κεφαλαίων, χωρίς όμως να θίγονται τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών. Παράλληλα, αποφασίστηκε το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 που αφορά ζητήματα του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος της ολλανδικής προεδρίας, τον Ιούνιο.
Δηλώσεις μετά την Σύνοδο Κορυφής
Βέρνερ Φάιμαν
Ο Αυστριακός Καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν ανέφερε ότι θα πρέπει να μην υπάρχουν εγκληματικές τάσεις. Κάθε είσοδος πρέπει να είναι νόμιμη. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι έχουμε πολύ κόσμο που θέλει να μπει στην Ευρώπη. Μήπως δεν φτάνει να κλείσουμε έναν δρόμο προς την Ευρώπη και να ανοίξουν άλλοι.
Συνεχίζοντας ο κ. Φάιμαν τόνισε ότι “Αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα για βίζα, πρέπει να γυρίζουν πίσω. Πρέπει να λάβουμε μέτρα. Όποιος μπαίνει στην Ευρώπη πρέπει να μπαίνει νόμιμα, για αυτό θα πρέπει να κλείσουν οι δρόμοι”.
Νίκος Αναστασιάδης
«Θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη ικανοποίησή μου για το αποτέλεσμα της σημερινής πολύ κρίσιμης Συνόδου Κορυφής», δήλωσε πριν λίγη ώρα ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με ανάρτηση στο twitter.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, την ικανοποίηση του Κύπριου προέδρου είχε μεταφέρει μέσω του λογαριασμού του στο twitter και o κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ζαν Κλωντ Γιούνκερ
Tην ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Γιουνκέρ αναφέρθηκε στις αιτήσεις ασύλου που θα εξετάζονται μία προς μία και δεν θα γίνουν μαζικές επαναπροωθήσεις.
«Τις τελευταίες μέρες είχαμε εντατικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ήταν σκληρές αλλά δίκαιες. Στεκόμαστε στο Διεθνές Δίκαιο. Στο θέμα επαναπροωθήσεων, ακολουθήσαμε τις προτάσεις της Κομισιόν. Υπάρχουν προκλήσεις βέβαια μπροστά μας, πρόκληση της διαχείρισης της κρίσης υπάρχει και για την Ελλάδα, αλλά οι θεσμοί θα την στηρίξουν να ανταπεξέλθει. Θα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση. Θα υπάρξει αύριο συνάντηση στην Αθήνα για αυτά τα θέματα. Θα πρέπει να υπάρξει διορισμός ιδιωτικών υπαλλήλων από όσους εμπλέκονται στη συμφωνία. Τα 3 δισ. της Τουρκίας δεν σημαίνουν πως σταματάμε τη βοήθεια προς την Ελλάδα, συνεχίζουμε να είμαστε αλληλέγγυοι. Η Ειδομένη δεν είναι εικόνα που αντιπροσωπεύει την ΕΕ. Η Κομισιόν θα παρέχει 30 εκατ. προς τον ελληνικό στρατό για τα πρώτα έξοδα υποστήριξης των προσφύγων»
Ντόναλντ Τουσκ – Αχμέτ Νταβούτογλου
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι συμφωνίες μας θα συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», είπε ο Τουσκ, τονίζοντας ότι αποκλείονται έτσι οι μαζικές απελάσεις.
«Η συμφωνία αφορά σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, άσχετα με το μέγεθός τους. Όσον αφορά στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, συμφωνήσαμε για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33» ανέφερε, και προσέθεσε, όσον αφορά στη μετεγκατάσταση προσφύγων από την ΕΕ στην Τουρκία και από την Τουρκία στην ΕΕ: «Θα εφαρμοστεί η αρχή ένας προς έναν».
Όπως τόνισε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα γίνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για να προχωρήσει η επικύρωση της συμφωνίας.
Από την πλευρά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ευχαρίστησε τους κ.κ. Γιουνκέρ και Τουσκ, κάνοντας λόγο για μια σημαντική και ιστορική ημερομηνία, γιατί, όπως είπε, «μοιραστήκαμε τα οράματά μας».
«Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι Τουρκία και ΕΕ έχουν κοινό μέλλον» τόνισε, προσθέτοντας πως η συμφωνία για το προσφυγικό έχει και μια ανθρωπιστική διάσταση.
Είπε ακόμη πως η ΕΕ θα πρέπει να δεχθεί τον ίδιο αριθμό ατόμων στο δικό της έδαφος και πως το κόστος και τα βάρη θα πρέπει να ορίζονται δικαίως, ενώ πρόσθεσε ότι τα τρία δισ. ευρώ από την ΕΕ δεν θα δοθούν στην Τουρκία, αλλά… «τα χρήματα αυτά θα πάνε για το καλό των Σύρων προσφύγων και η Τουρκία θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».
Σημείωσε ακόμη, μιλώντας για την ενταξιακή διαδικασία: «Έως τα τέλη Μαρτίου, η Τουρκία θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει όλα όσα απαιτούνται και η ΕΕ από την πλευρά της θα πρέπει να κάνει αυτά που υποσχέθηκε».
Άγκελα Μέρκελ
Σήμερα στο Συμβούλιο είχαμε μια κοινή απόφαση ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκίας για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης. Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και αυτό είναι το πρώτο δείγμα προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Θα βοηθήσει, είπε, η συμφωνία, να βελτιώσει την κατάσταση και να βελτιωθούν παράλληλα οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων αυτών.
Δεν πρέπει αν έχουμε ουτοπίες, όπως να πιστεύουμε ότι αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα θα είναι αρκετά. Υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά», τόνισε, αλλά «αυτό δεν σημαίνει τίποτα για το βάρος της σημερινής συμφωνίας.
Μάλιστα, ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρωθυπουργό «που έκανε τα πάντα για να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία».
«Έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά. Θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 και συμφωνήσαμε να καταπολεμήσουμε μαζί με την Τουρκιά την δράση των παράνομων διακινητών. Πιστεύουμε πως πραγματικά θα καταφέρουμε ακόμη ένα χτύπημα, θα μπορέσουμε να καταστρέψουμε το μοντέλο πάνω στο οποίο βασίζεται η δράση των διακινητών», είπε.
Συμφωνήσαμε ότι οι μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, θα αποστέλλονταν πίσω στην Τουρκία. Θα τηρούνται σε αυτή τη διαδικασία όλες οι συνθήκες του Διεθνούς Δικαίου, οι άνθρωποι αυτοί θα καταγράφονται», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η συμφωνία θα ισχύσει από τις 20 Μαρτίου 2016.
Αλέξης Τσίπρας
Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κρίση που βιώνουμε, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής.
Η Ελλάδα , ανέφερε, πέτυχε μια διπλωματική επιτυχία σε συνεργασία με την Κύπρο για να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που ήθελε να βάλει στη διαπραγμάτευση πτυχές του κυπριακού προβλήματος.
Καταφέραμε οι απαιτήσεις της Τουρκίας για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων που πάγωσε η Κύπρος κι ενός κεφαλαίου που παγώσαμε εμείς να φύγουν από τον τραπέζι.
Δεν κλειστήκαμε στο καβούκι μας και την αμέσως επόμενη ημέρα της προηγούμενη συνόδου κορυφής πήγαμε στην Σμύρνη και η επίσκεψη αυτή έθεσε τις βάσεις για την σημερινή απόφαση.
Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη να φύγουν από την περιοχή διότι η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί κινδύνους για τη υγεία τους και να μεταφερθούν σε ασφαλείς χώρους που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση.