ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Την ανησυχία του για την πρωτόγνωρη ρωσική κινητικότητα πάνω από τη Βαλτική εξέφρασε χθες ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Τομάς Σιεμονάκ, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι συνολικά 30 ρωσικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Θάλασσα της Βαλτικής και ανοιχτά της Νορβηγίας, στο πλαίσιο της ψυχροπολεμικής έντασης μεταξύ Μόσχας και Δύσης μετά την ουκρανική κρίση.
Η γειτονική Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής είναι λογικό να αγωνιούν για τις εδαφικές φιλοδοξίες του Κρεμλίνου μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Χθες εξάλλου, σε μια ενέργεια που αναμένεται να ενοχλήσει περαιτέρω τη Δύση, o ηγέτης της Κριμαίας συμπεριελήφθη στην επίσημη αποστολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ινδία.
Το Νέο Δελχί δεν στηρίζει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά το ανεπίσημο ταξίδι του Σεργκέι Αξιόνοφ θα μπορούσε να δηλητηριάσει τις σχέσεις του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι με τις ΗΠΑ προτού ο τελευταίος υποδεχθεί τον Ιανουάριο τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τις εκδηλώσεις της εθνικής εορτής της Ινδίας. Ο Αξιόνοφ έφτασε στο πολυτελές ξενοδοχείο Oberoi συνοδευόμενος από Ρώσους διπλωμάτες και έγινε δεκτός από επιχειρηματία της Βομβάης που θέλει να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Ο ίδιος ο ηγέτης της Κριμαίας χαρακτήρισε την επίσκεψη «ιδιωτικού χαρακτήρα» και δεν συμμετείχε στις επίσημες εκδηλώσεις. Ωστόσο αργότερα έγραψε στον λογαριασμό Twitter του πως έφτασε στην Ινδία «ως μέλος της αποστολής υπό τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν». Ο σωματώδης 42χρονος, μέχρι πρότινος ένας σκοτεινός εθνικιστής πολιτικός, εξελέγη σε μια κλειστή συνεδρίαση του τοπικού Κοινοβουλίου αφότου οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της Χερσονήσου της Κριμαίας σε μια αναίμακτη επιχείρηση. Η είδηση της επίσκεψης έγινε αντικείμενο διαρροής όταν η ρωσική πρεσβεία προσκάλεσε δημοσιογράφους σε μια τελετή υπογραφής, για να την ακυρώσει στη συνέχεια. Εκπρόσωπος του ινδικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι για το ταξίδι του Αξιόνοφ.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η Ρωσία θα παραμείνει ο βασικός αμυντικός προμηθευτής της χώρας του, αν και οι εναλλακτικές της Ινδίας έχουν αυξηθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή 12 πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ινδία, την παροχή αργού πετρελαίου από τη Rosneft στην Essar Oil για τα επόμενα δέκα χρόνια και τη συναρμολόγηση 400 ρωσικών ελικοπτέρων. Ειδικά η τελευταία αυτή συμφωνία για τα δικινητήρια ελικόπτερα Ka-226T είναι σημαντική για την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που βασίζονται σε παρωχημένο σοβιετικό εξοπλισμό.
Πηγή: REUTERS, AFP