Την ανησυχία τους ότι το σχέδιο συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών δεν προστατεύει επαρκώς τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Αμνηστία.
Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το σχέδιο συμφωνίας έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αρχές που διασφαλίζουν το δικαίωμα στο άσυλο και εναντιώνονται στις μαζικές απελάσεις. Όπως επισήμανε, «Απέτυχαν να πουν πώς θα αξιολογηθούν οι ατομικές ανάγκες για διεθνή προστασία κατά τη διάρκεια των ταχέων μαζικών απελάσεων, τις οποίες συμφώνησαν».
Επίσης, τονίζεται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες, καθώς δεν τους προσφέρει αποτελεσματική προστασία και έχει επανειλημμένα απωθήσει αιτούντες άσυλο πίσω στη Συρία. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την επιδείνωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει επειγόντως τα θέματα αυτά με την Άγκυρα.
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» κατηγορούν τους Ευρωπαίους ηγέτες για κυνισμό και έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα. «Για κάθε πρόσφυγα που θα ρισκάρει τη ζωή του στη θάλασσα και θα σταλεί πίσω στην Τουρκία με συνοπτικές διαδικασίες, ένας άλλος μπορεί να έχει την ευκαιρία να φτάσει στην Ευρώπη από την Τουρκία μέσω ενός προτεινόμενου προγράμματος επανεγκατάστασης. Αυτός ο ακατέργαστος υπολογισμός υποβιβάζει τους ανθρώπους σε απλούς αριθμούς, αφαιρώντας τους την ανθρώπινη μεταχείριση και απορρίπτοντας το δικαίωμά τους να ζητήσουν προστασία», αναφέρει η ανθρωπιστική οργάνωση σε δήλωσή της σχετικά με τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής.
Τις συνέπειες αυτών των «μη ρεαλιστικών και απάνθρωπων υπολογισμών για τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων», συνεχίζουν, «βλέπουμε στην Ειδομένη, όπου οι ομάδες μας αντικαθιστούν τις ευρωπαϊκές ευθύνες για σχεδόν ένα χρόνο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί αλλά γυναίκες, παιδιά, οικογένειες και το 88% από αυτούς φεύγουν από χώρες προσφύγων. Θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους», προσθέτουν οι ΓΧΣ. Η οργάνωση ζητάει ασφαλή και νόμιμη διέλευση, ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία σε όσους έχουν ανάγκη.
Για «ανησυχητικά κοντόφθαλμη και απάνθρωπη στάση στην αντιμετώπιση της κρίσης» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία, και προσθέτει ότι η πρόταση ότι για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από την Ελλάδα, ένας άλλος Σύρος θα εγκαθίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει σοβαρά ηθικά και νομικά ελλείμματα».
Οι ηγέτες της ΕΕ και της Τουρκίας «βυθίστηκαν σήμερα σε ένα νέο, επί της ουσίας χαμηλό επίπεδο, παζαρεύοντας τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια μερικών από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο. Η ιδέα ενός παζαριού για πρόσφυγες δεν είναι μόνο επικίνδυνα απάνθρωπη, αλλά εκτός των άλλων δεν προσφέρεται ως μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη λύση στη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση» δηλώνει η Ιβέρνα Μακ Γκούαν, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Θεσμικού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.