Ρωσία: Νέες κατηγορίες κατά της Τουρκίας για βομβαρδισμούς Κούρδων

Νέες κατηγορίες εξαπέλυσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατά της Τουρκίας, για βομβαρδισμούς Κούρδων που μάχονται εναντίον του Μετώπου Αλ Νόσρα.

Η Μόσχα κάνει αυτή την επίθεση στην Άγκυρα, μια εβδομάδα από την εφαρμογή της αμερικανορωσικής συμφωνίας παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η ένοπλη οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, ανακοίνωσε ότι τουρκικά άρματα έβαλαν στο στόχαστρο θέσεις τους στην περιοχή Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας, ενώ από την πλευρά της η Τουρκία απορρίπτει την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι τα τουρκικά άρματα έβαλαν εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.

Στο μεταξύ, άλλες πηγές των αντικαθεστωτικών καταγγέλλουν ότι ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν 90 αεροπορικές επιδρομές στην χώρα αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών, με αποτέλεσμα να μην διανέμονται τα ανθρωπιστικά εφόδια για τους αμάχους.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαιώνει ότι κλιμακώνονται οι εχθροπραξίες στη βορειοδυτική Συρία και ειδικά στην πόλη Γκασανίγια, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Στο διπλωματικό μέτωπο αντηχεί το αίτημα Ευρωπαίων ηγετών για επιτάχυνση της πολιτικής μετάβασης που θα απομακρύνει τον Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Το αίτημα διατύπωσαν στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας κατά την τετραμερή τηλεδιάσκεψης κορυφής.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, επέμειναν ότι η εκεχειρία τηρείται αν και εύθραυστη, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για επιτάχυνση της διαδικασίας για διαρκή ειρήνη.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δίνει έμφαση στη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών τον Απρίλιο στη Συρία, σημειώνοντας ότι η διαδικασία δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ωστόσο, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατήγγειλε ως «προκλητική» και «μη ρεαλιστική» την ιδέα της διεξαγωγής εκλογών στη Συρία, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ στο Παρίσι. Όπως επισήμανε η Άγκελα Μέρκελ, η Μόσχα δεσμεύτηκε ότι η στρατιωτική της δράση θα περιλαμβάνει επιθέσεις με μοναδικούς στόχους το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο.

ΚούρδοιΡωσίαΤουρκία