Βραβεύτηκαν και επισήμως με το Νόμπελ Ειρήνης η Μαλάλα και Ινδός ακτιβιστής

Η Πακιστανή έφηβη Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία είχε τραυματιστεί από πυρά των Ταλιμπάν, διότι αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και ο Ινδός ακτιβιστής Καϊλάς Σατιάρτι έλαβαν την Τετάρτη τα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης τους, έπειτα από δύο ημέρες τιμητικών εκδηλώσεων για τις προσπάθειές τους όσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η Μαλάλα έγινε μακράν το νεότερο άτομο στο οποίο έχει απονεμηθεί ποτέ το Νόμπελ. Η Πακιστανή έφηβη έχει επαινεθεί ευρύτατα για την παγκόσμια εκστρατεία την οποία άρχισε αφότου μέλη του κινήματος των Ταλιμπάν την πυροβόλησαν μέσα σε σχολικό λεωφορείο το 2012.

Ορισμένες οργανώσεις στη χώρα τους την κατηγορούν ότι αποτελεί μαριονέτα της Δύσης κι ότι παραβιάζει το συντηρητικό δόγμα του σουνιτικού ισλάμ το οποίο εφαρμόζεται στη χώρα της.

«Λέω την ιστορία μου όχι επειδή είναι μοναδική, αλλά επειδή δεν είναι», τόνισε η 17χρονη Γιουσαφζάι, πιο γνωστή με το μικρό της όνομα, το οποίο χρησιμοποίησε στον τίτλο του βιβλίου που εξέδωσε και του ιδρύματος το οποίο συνέστησε.

«Είναι η ιστορία πολλών κοριτσιών», επέμεινε μιλώντας σε μια πολυτελώς διακοσμημένη αίθουσα του δημαρχείου του Όσλο, κατά την τελετή της απονομής, ανήμερα της επετείου του θανάτου του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νομπέλ.

Χαμηλό προφίλ από τον Σαριάρτι

Ο κ. Σατιάρτι, ο οποίος πιστώνεται πως έσωσε περίπου 80.000 παιδιά που εργάζονταν υπό συνθήκες που παραπέμπουν σε δουλεία, μερικές φορές έπειτα από βίαιες συγκρούσεις, κράτησε χαμηλό προφίλ, αφήνοντας τη Μαλάλα, που μόνιμα ήταν περικυκλωμένη από θαυμαστές και θαυμάστριες, να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας.

«Έχασα δύο από τους συνεργάτες μου», είπε ο κ. Σατιάρτι, αναφερόμενος στις προσπάθειές του. «Το να μεταφέρω το άψυχο σώμα ενός συνεργάτη μου ο οποίος μαχόταν για την προστασία των παιδιών είναι κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ, ακόμη και τώρα που κάθομαι εδώ για να παραλάβω το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», πρόσθεσε.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

2014