Παλαιστίνιος Υπουργός νεκρός από χτυπήματα του ισραηλινού στρατού

Νεκρός από χτυπήματα  Ισραηλινών στρατιωτών έπεσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Παλαιστινιακής Αρχής, επικεφαλής της επιτροπής κατά του διαχωριστικού τείχους και των εποικισμών, Ζιάντ Αμπού Αϊν.

Ο Αϊν, 55 ετών, δέχτηκε χτυπήματα από έναν ισραηλινό στρατιώτη στο στήθος με το κράνος, ενώ είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες δόσεις δακρυγόνων. Παλαιστινιακές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο δέχτηκε αναφέρουν ότι δέχτηκε χτυπήματα και με τις κάνες των όπλων. Οι γιατροί στο δημόσιο νοσοκομείο της Ραμάλα, στο οποίο μεταφέρθηκε αναίσθητος και διαπιστώθηκε ο θάνατός του, υποστήριξαν ότι υπέστη καρδιακή ανακοπή από το συνδυασμό χτυπημάτων και δακρυγόνων.

Το συμβάν σημειώθηκε στο χωριό Τουρμσάγια στην περιοχή της Ραμάλα όπου πραγματοποιούνταν διαμαρτυρία κατά της τακτικής της προσάρτησης γης που ακολουθεί το Ισραήλ επικαλούμενο είτε την ανάγκη επέκτασης των εποικισμών είτε την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους. Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας οι συμμετέχοντες φύτευαν δέντρα σε περιοχές γύρω από το χωριό που απειλούνται με κατάσχεση.

Ο ισραηλινός στρατός ανήρτησε στο twitter ότι «ερευνά τα όσα συνέβησαν στη διαδήλωση που οδήγησαν στο θάνατο ενός Παλαιστινίου» μην αναφέροντας καν ότι πρόκειται για στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής ούτε τις συνθήκες θανάτου του.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισε «βάρβαρη πράξη που δεν μπορεί ν’ αγνοηθεί ή να γίνει αποδεκτή» την επίθεση κατά του Αμπού Αϊν και ότι η ευθύνη βαραίνει το Ισραήλ.

Ο Ζιάντ Αμπού Αϊν ήταν μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου της «Φατάχ» και είχε θητεύσει ως αναπληρωτής γραμματέας στο υπουργείο για τις υποθέσεις των φυλακισμένων Παλαιστινίων πριν ο Αμπάς τον τοποθετήσει επικεφαλής της επιτροπής κατά του διαχωριστικού τείχους και των εποικισμών.

 

Με πληροφορίες από τα πρακτορεία Wafa και Ma’an

 

Δυτική Όχθηισραηλινός στρατόςκατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη