Ο ιστορικός ηγέτης του συνδικάτου Αλληλεγγύη και στη συνέχεια Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα, που κατηγορήθηκε ότι συνεργάσθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 με τις μυστικές υπηρεσίες του κομμουνιστικού καθεστώτος (SB), παραδέχθηκε σήμερα ότι διέπραξε “ένα σφάλμα”, αλλά αρνήθηκε ότι υπήρξε “καταδότης”.
“Δεν έσπασα τον Δεκέμβριο του 1970, ούτε συνεργάσθηκα με τις SB. Δεν πήρα ποτέ χρήματα, ούτε έκανα γραπτές ή προφορικές αναφορές”, έγραψε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Βαλέσα στο blog του. “Διέπραξα ένα σφάλμα, αλλά δεν είναι όπως το λένε. Έδωσα τον λόγο μου να μην το αποκαλύψω. Σίγουρα όχι σήμερα. Εκτός αν το κάνουν άλλοι. Ο ενορχηστρωτής της ιστορίας είναι ακόμη εν ζωή. Οφείλει να αποκαλύψει την αλήθεια και υπολογίζω σε αυτόν. Είχα μία υπερβολικά τρυφερή καρδιά”, έγραψε ο Βαλέσα.
Ο ηγέτης του αντικομμουνιστικού μετώπου στην Πολωνία, που βρίσκεται σε ταξίδι στις ΗΠΑ και στη Βενεζουέλα, βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο μετά την ανακάλυψη νέων εγγράφων στην κατοικία του υπουργού Εσωτερικών και αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών του κομμουνιστικού καθεστώτος Τσέσλαβ Κίζακ, που πέθανε πέρυσι.
Σύμφωνα με το Λούκας Καμίνσκι, επικεφαλής του Πολωνικού Ινστιτούτου Ιστορικής Μνήμης, “στο προσωπικό του ντοσιέ, υπάρχει ένας φάκελος που περιέχει ένα χειρόγραφο σημείωμα με δέσμευση συνεργασίας, που υπογράφεται Λεχ Βαλέσα “Μπόλεκ”. Μεταξύ των εγγράφων που περιέχει το ντοσιέ υπάρχουν επίσης χειρόγραφες αποδείξεις πληρωμής, με την υπογραφή “Μπόλεκ”.
Ο 72χρονος Λεχ Βαλέσα έχει παραδεχθεί κατά το παρελθόν ότι έχει υπογράψει «ένα χαρτί» στην αστυνομία κατά τη διάρκεια μίας από τις συλλήψεις του ως αντικομμουνιστή εργάτη, αλλά ανέκαθεν χαρακτήριζε “παράλογη” κάθε κατηγορία για συνεργασία με την αστυνομία του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Το θέμα της συνεργασίας του Λεχ Βαλέσα παραμένει από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 θέμα αδιάκοπης δημόσιας συζήτησης ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους του. Μεταξύ των ορκισμένων εχθρών του περιλαμβάνεται ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτης του κυβερνώντος υπερσυντηρητικού κόμματος Δίκαιου και Δικαιοσύνης.
Το 2000, ειδικό δικαστήριο απάλλαξε τον Λεχ Βαλέσα από τις κατηγορίες αυτές. Αλλά το 2008, το Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης εξέδωσε βιβλίο με το οποίο επανέφερε το θέμα, αναφέροντας ότι ο Λεχ Βαλέσα είχε καταγραφεί ως μυστικός πράκτορας το 1979, ενώ διαγράφηκε τον Ιούνιο 1976 λόγω “έλλειψης προθυμίας για συνεργασία”.