DW: Απομονωμένη και ευάλωτη η Τουρκία

Η επίθεση στην Άγκυρα και ο ισχυρισμός ότι συνδέεται με το κουρδικό YPG αποτελεί μια επικίνδυνη τροπή. Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει τις συγκρούσεις σε συριακό έδαφος, σχολιάζει η Σεντά Σέρνταρ από τη DW.

Η τουρκική πρωτεύουσα επλήγη από μία ακόμη τρομοκρατική πράξη μετά την επίθεση του περασμένου Οκτωβρίου. Συνέβη σε μια χρονική στιγμή που η Τουρκία αισθάνεται παγιδευμένη και δεν ομογνωμεί πάντα με τους παραδοσιακούς συμμάχους της όσον αφορά στη συριακή κρίση. Η επιλογή της στιγμής της επίθεσης που κόστισε τη ζωή σε 28 ανθρώπους φαίνεται να επιβεβαιώνει τις θέσεις της Άγκυρας απέναντι στις κουρδικές οργανώσεις.

Ο τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε για την επίθεση τις τρομοκρατικές οργανώσεις Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG). Ενώ όμως το PKK αναγνωρίζεται διεθνώς ως τρομοκρατική οργάνωση, δεν ισχύει το ίδιο και για το YPG, το οποίο αποτελεί το στρατιωτικό σκέλος του συριακού κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) αλλά θεωρείται από την Τουρκία ότι αποτελεί το αδελφό προς το PKK κόμμα της Συρίας.

Παρ’ όλα αυτά οι ισχυρότεροι σύμμαχοι της Τουρκίας στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, μαζί με αυτούς και οι ΗΠΑ, θεωρούν τα YPG/PYD σημαντικό παράγοντα στη μάχη με το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις στα τουρκικά σύνορα καθώς και η ίδρυση κουρδικών περιφερειών στη βόρεια Συρία έχουν απειλήσει τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας. Ο βομβαρδισμός του YPG αποτέλεσε απάντηση στις επιθέσεις του προς την Τουρκία. Οι τουρκικές προειδοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων δεν ήταν αρκετά σαφείς, ώστε να κάνουν τη διεθνή κοινότητα να καταλάβει πόσο έντονα αντιτίθεται η Άγκυρα στην αποδοχή του YPG ως διαπραγματευτικού εταίρου.

Μετά την επίθεση στην Άγκυρα η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να υποβάλει έναν νέο αντιτρομοκρατικό νόμο στο κοινοβούλιο παρεμποδίστηκε από το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HPD), το οποίο αντιδρά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας ενάντια στο PKK στην ανατολική Τουρκία. Το γεγονός αποδεικνύει την αδυναμία της κυβέρνησης να επιτύχει εθνική ενότητα, ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις.

Οι προσδοκίες της Τουρκίας ότι η προσφυγική κρίση θα πιέσει τη διεθνή κοινότητα ώστε να αναζητήσει γρήγορη λύση στο συριακό δεν επαληθεύτηκαν. Οι ελπίδες της Άγκυρας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος της χώρας αποδείχθηκαν μη ρεαλιστικές. Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην οποία επέμενε η Τουρκία βρήκε μερική ανταπόκριση από τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Ωστόσο ήταν αργά, πολύ αργά.

Αν και ο εμφύλιος στη Συρία αποτελεί διεθνές πρόβλημα, οι ρίζες του οποίου φτάνουν πίσω στην «κόκκινη γραμμή» του Μπάρακ Ομπάμα, στην επιθετική παρέμβαση της Ρωσίας και την ολιγωρία της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία είναι εκείνη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πυρός. Η ανικανότητά της να λύσει το κουρδικό και η πολιτική της απέναντι στους Κούρδους της Συρίας άφησε την Τουρκία απομονωμένη και ευάλωτη.

Αυτή η απομόνωση θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη επιθετικότητα. Η Τουρκία σχεδιάζει να πατήσει στο έδαφος της Συρίας, κάτι οι ΗΠΑ απεύχονται από την αρχή της σύρραξης. Αν η ασφάλεια της χώρας απειληθεί, η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι θα κάνει τα πάντα για να την υπερασπίσει.

Η επίθεση στην Άγκυρα και ο ισχυρισμός ότι συνδέεται με το YPG αποτελεί μια επικίνδυνη τροπή. Η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει κάθε είδους στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Συρία. Οι συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας έχουν ήδη κοστίσει εκατοντάδες ζωές. Το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης θα ήταν να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση περαιτέρω. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υπέδειξε συνεργασία του PKK με την πρώην Σοβιετική Ένωση, προσθέτοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση έχει χρησιμοποιηθεί έκτοτε και από άλλες χώρες. Μια κλιμάκωση των ήδη τεταμένων σχέσεων με τη Ρωσία θα χειροτερέψει την κατάσταση. Εάν η Τουρκία εμπλακεί σε στρατιωτικές έριδες σε συριακό έδαφος, θα καταλήξει ακόμη περισσότερο απομονωμένη.

Η Τουρκία πρέπει να ορίσει σαφώς τους όρους της, καθώς είναι αντιμέτωπη με πολλαπλά προβλήματα: το κουρδικό στο εσωτερικό, το προσφυγικό στα σύνορα και τέλος το συριακό και τις διεθνείς εντάσεις που προκαλεί ανάμεσα στην Τουρκία και τις εμπλεκόμενες χώρες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ιεραρχήσει τους στόχους της. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια ξεκάθαρη εξωτερική πολιτική κι ένα σαφές σχέδιο για να λύσει τα προβλήματα εσωτερικά, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγικής κρίσης και της τρομοκρατίας.

Πηγή: DW

ΕΕΗΠΑΚούρδοιΣυρίαΤουρκία