Το καθεστώς της Βασιλείας στην Ινδία ανετράπη όταν το έθνος κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1947, ωστόσο ο “κόσμος” του παλατιού και οι άνθρωποι που κάποτε κυβερνούσαν την χώρα, εξακολουθούν να ακούν γοητεία και να προκαλούν θαυμασμό.
Στο επίκεντρο, βρίσκονται οι “μαχαραγιάδες” ή αλλιώς βασιλιάδες, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται στα υψηλότερα οικονομικά στρώματα ασκώντας επιρροή ακόμη και σήμερα.
Παρ’ όλο που ορισμένες βασίλισσες βρίσκονταν στο προσκήνιο, πολλές από τις γυναίκες που έρεε “γαλάζιο αίμα” στις φλέβες τους έζησαν μάλλον απομονωμένες κοινωνικά και σήμερα, μόνο λίγες πληροφορίες υπάρχουν γι’ αυτές.
Το στούντιο φωτογραφίας Tasveer, κάνει σήμερα μια προσπάθεια να το αλλάξει αυτό με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας του, έχοντας συλλέξει πορτραίτα από Ινδές βασίλισσες και πριγκίπισσες για την έκθεση με τίτλο “Maharani: Women of Royal India”.
Όπως αποκαλύπτει το Tasveer, οι φωτογραφίες προέρχονται από τα αρχεία του Μουσείου Τέχνης και Φωτογραφίας, βασιλικές και προσωπικές συλλογές από όλη την Ινδία αλλά και από πηγές του εξωτερικού, όπως το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου , το National Portrait Gallery του Λονδίνου, το Μουσείο Amar Mahal και την Βιβλιοθήκη στο Jammu.
Δείτε τις φωτογραφίες που απεικονίζουν τις όμορφες Ινδές γυναίκες του παλατιού.
Οι αδελφές Rani Sethu Parvathi Bayi και Rani Sethu Lakshmi Bayi
Η Thakorani Vijayalakshmi Devi Sahiba. Η φωτογραφία τραβήχτηκε μεταξύ 1941-1942
Αυτή η φωτογραφία της Rani Yashoda Devi τραβήχτηκε στα Στούντιο Vandyk στο Λονδίνο, την δεκαετία του ’30
1915: Η Rani Prem Kaur Sahiba. Το πραγματικό της όνομα ήταν Anita Delgado Briones της Ισπανίας.
Η πριγκίπισσα Rafat Zamani Begum Sahiba. Δελχί, Στούντιο Kinsey 1960
1891: Maharani Chimnabai η Β΄
Η Βασίλισσα Gayatri Devi το 1951