Αμερικανικό εργοστάσιο στην Κούβα μετά από 50 χρόνια

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα ενέκρινε την κατασκευή του πρώτου αμερικάνικων συμφερόντων εργοστάσιο στην Κούβα, πάνω από 50 χρόνια μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Φιντέλ Κάστρο και την διακοπή των σχέσεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το protothema.gr, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως σε δύο συνεργάτες, τους Horace Clemmons και Saul Berenthal να ανοίξουν μία σχετικά μικρή εγκατάσταση κατασκευής τρακτέρ και εργαλείων στην Κούβα. Η επένδυση είναι της τάξεως μεταξύ 5 και 10 εκατομμυρίων δολαρίων, και θα είναι σε θέση να κατασκευάζει περίπου 1000 μικρά τρακτέρ και διάφορα άλλα εργαλεία, για τους ιδιώτες αγρότες της Κούβας.

Αυτή είναι η πρώτη αμερικάνικη επένδυση στην χώρα από το 1959 όταν ανέλαβε ο Κάστρο στην Κούβα και μεταξύ άλλων είχε εθνικοποιήσει πολλές αμερικάνικες εταιρίες οι οποίες είχαν χάσει δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είχε οδηγήσει σε ολοκληρωτικό εμπάργκο προς την χώρα, ενώ είχε απαγορευθεί το εμπόριο και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δύο κρατών. Μάλιστα όσοι επιχειρούσαν να κάνουν μπίζνες με την Κούβα αντιμετώπιζαν πολύ υψηλά πρόστιμα, ακόμα και αν ήταν χώρες που δεν είχαν έδρα τους της ΗΠΑ.

Το γεγονός της δημιουργίας του εργοστασίου των τρακτέρ στην Κούβα θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας λίγα χρόνια πριν. Όλα όμως άλλαξαν τους τελευταίους μήνες με την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, και την επανέναρξη σιγά-σιγά της οικονομικής (και όχι μόνο) δραστηριότητας μεταξύ τους.

Από τον Δεκέμβριο που ο Ομπάμα ανακοίνωσε την σταδιακή άρση του εμπάργκο, έχει αρχίσει να υπάρχει μια σχετική κινητικότητα σε οικονομικές ανταλλαγές, με πιο σημαντική την δημιουργία μιας βιομηχανικής ζώνης στο λιμάνι Μαριέλ αλλά και μια οικονομικής ζώνης εμπορίου 50 χιλιόμετρα δυτικά της Αβάνας. Το τρακτέρ που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται θα είναι ένα μικρό όχημα, με ιπποδύναμη στους 25 ίππους και κόστος μικρότερο των 10.000 δολαρίων, το οποίο θα πωλείται σε ιδιώτες.

Οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου ελπίζουν να πωλήσουν αρκετά από αυτά τα μηχανήματα, καθώς υπάρχουν αρκετοί μετανάστες Κουβανοί στην Αμερική, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους συγγενείς τους στο νησί, δίνοντάς τους την δυνατότητα να αγοράσουν ένα τέτοιο τρακτέρ. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο εργαλείο θα αλλάξει πολλά στην γεωργία της Κούβας, καθώς οι καλλιέργειες γίνονται με απαρχαιωμένους τρόπους ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε πρώτες ύλες λόγω του κεντρικού ελέγχου της γεωργικής δραστηριότητας από την κυβέρνηση.

Για τα πρώτα τρία χρόνια, οι δύο συνεργάτες που θα επενδύσουν στην Κούβα σχεδιάζουν να εξαγάγουν τα εξαρτήματα από τις ΗΠΑ και να γίνεται στο νησί η συναρμολόγηση. Αργότερα ελπίζουν να κατασκευάζουν όλα τα μέρη στην χώρα, και υπολογίζουν ότι σε πλήρη λειτουργία θα καταφέρουν να απορροφήσουν έως και πάνω από 300 εργαζόμενους. Παράλληλα στα σχέδιά τους είναι και η εξαγωγή του μικρού τρακτέρ και σε άλλες φτωχές χώρες της Νότιας Αμερικής.

εργοστάσιοΗΠΑΚούβα