Για πρώτη φορά 1000 μετά το σχίσμα των Εκκλησιών ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συναντά τον ρώσο ορθόδοξο Πατριάρχη Κύριλλο. Βέβαια ο Πάπας Φραγκίσκος έχει στο μεταξύ συναντήσει ήδη δύο φορές τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, ωστόσο οι σχέσεις του Βατικανού με τη Μόσχα είχαν παγώσει όλο αυτό το διάστημα. Ως χώρος συνάντησης επελέγη μια αίθουσα του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της ακόμη σοσιαλιστικής Κούβας.
Από τη μέρα που έγινε η ανακοίνωση της πολυαναμενόμενης συνάντησης των προκαθήμενων των δύο Εκκλησιών στην Αβάνα πολλοί αναρωτιούνται ‘γιατί τώρα’; Γιατί οι δύο ηγέτες του Χριστιανισμού αποφάσισαν να συναντηθούν και να συνομιλήσουν απευθείας μεταξύ τους, χωρίς ενδιάμεσους; Την απάντηση θα πρέπει να αναζητήσει κανείς στις δηλώσεις των εκπροσώπων τους. Η κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή απαιτεί επείγοντα μέτρα όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Απαιτείται ακόμη στενή συνεργασία ανάμεσα στις χριστιανικές εκκλησίες.
Πάπας: «Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τη Ρωσία»
«Στην τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα πρέπει να αφεθούν κατά μέρος οι εσωτερικές διαφωνίες και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη σωτηρία του χριστιανισμού στις περιοχές όπου υπόκειται σε φοβερές διώξεις», τονίζει ο επικεφαλής της επιτροπής Eξωτερικών Yποθέσεων του Ρωσικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Ιλλαρίων, που συνοδεύει την Πατριάρχη Κύρριλο στην Κούβα.
Προϋπήρξε βέβαια προκαταρκτική δουλειά και δηλώσεις εκατέρωθεν που συμπλήρωναν η μια τις σκέψεις της άλλης πλευρά, όπως για το Κόσσοβο παλαιότερα αλλά κυρίως για τις θηριωδίες στη Μέση Ανατολή κατά των χριστιανών. Μάλιστα ο Πάπας Φραγκίσκος δε δίστασε να πει ότι ο μόνος με τον οποίον μπορεί να ενωθεί η Καθολική Εκκλησία για να υπερασπιστεί τους χριστιανούς της Ανατολής είναι ο Πρόεδρος Πούτιν. «Είναι βασικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τη Ρωσία για να σώσουμε τους καταπιεζόμενους χριστιανούς», τόνιζε ο Πάπας.
Τέλος, στη Μόσχα πολλοί τονίζουν πως οι διαφορές των δύο εκκλησιών φυσικά δεν αναμένεται να λυθούν μετά τη σημερινή ιστορική συνάντηση, σημαντικός ωστόσο είναι ο συμβολισμός. Εξηγούν ότι ο τόπος αυτής συμφωνήθηκε να είναι γεωγραφικά στη μακρινή Αβάνα, αφού στην Ευρώπη σε όποια πόλη και να γινόταν θα υπήρχαν σίγουρα αρνητικοί ιστορικοί συνειρμοί για το παρελθόν.
Πηγή: DW