Απαγόρευση μέχρι νεοτέρας στην Ινδία των ταξί της Uber μετά το βιασμό πελάτισσας από οδηγό

Οι ινδικές αρχές απαγόρευσαν μέχρι νεοτέρας τη λειτουργία των ταξί της εταιρείας Uber μετά την καταγγελία νεαρής πελάτισσας που έκανε χρήση της υπηρεσίας την Παρασκευή το βράδυ ότι ο οδηγός την βίασε. Οι αρχές προειδοποίησαν την εταιρεία με την επιβολή μεγάλων προστίμων έτσι και εντοπίσουν οδηγούς που συνεργάζονται μαζί της να εργάζονται μέχρις ότου εξεταστεί συνολικά το θέμα της λειτουργίας της στη χώρα.

Η 26χρονη κοπέλα κάλεσε ταξί της συγκεκριμένης εταιρείας να την μεταφέρει από εστιατόριο όπου βρισκόταν σε επαγγελματικό δείπνο στο σπίτι της την Παρασκευή το βράδυ. Όπως καταγγέλλει ο οδηγός την οδήγησε σε απόμερο σημείο και τη βίασε. Ο οδηγός συνελήφθη την Κυριακή και τη Δευτέρα το μεσημέρι παρουσιάστηκε στη δικαιοσύνη όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιασμό.

Η διεύθυνση της Uber, που έχει ως έδρα το Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ και λειτουργεί από τo 2009, χαρακτήρισε «φρικτό» το συμβάν και δεσμεύτηκε να κάνει τα πάντα για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο όπως επίσης και για να τιμωρηθεί ο ένοχος. Εντούτοις, οι καταγγελίες σε βάρος της τόσο στην Ινδία όσο και σε άλλες χώρες πέφτουν βροχή για έλλειψη υψηλών στάνταρντς στην επιλογή των συνεργαζόμενων οδηγών. Χαρακτηριστικά στην Ινδία καταγγέλλεται ότι σε αντίθεση με άλλες εταιρείες ενοικίασης ταξί, τα περισσότερα αυτοκίνητα που συνεργάζονται με την Uber δεν έχουν καν GPS με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εντοπιστεί η διαδρομή τους ανά πάσα στιγμή ούτε από τα κεντρικά της εταιρείας.

Πόσο μάλλον δεν έχουν μια ειδική υπηρεσία που πλέον διαθέτουν τα περισσότερα ταξί άλλων εταιρειών, η οποία ενημερώνει ανά λεπτό με τεχνολογία τύπου GPS για την πορεία του ταξί τους συγγενείς ή την οικογένεια του επιβάτη. Η τελευταία αυτή διευκόλυνση υιοθετήθηκε λόγω των αυξημένων κρουσμάτων βιασμών κατά γυναικών σε δημόσια μέσα μεταφοράς, προκειμένου να νιώσουν οι γυναίκες πιο ασφαλείας να παίρνουν ταξί. Το θέμα της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά παρά την υιοθέτηση σκληρής νομοθεσίας καθώς, όπως φαίνεται, αντανακλά μια αρκετά διαδεδομένη αντίληψη στους κόλπους του ινδικού πληθυσμού ιδιαίτερα στην επαρχία όπου και τα ποσοστά αναλφαβητισμού και φτώχειας είναι πολύ μεγαλύτερα. Ενδεικτικό της απελπιστικής κατάστασης είναι ότι το 2013 αυξήθηκε ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιπτώσεων βιασμών σε 33.707 αντί για 24.923 που ήταν το 2012.

Η Uber δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες και προσφάτως προσέλκυσε επενδύσεις ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το βασικό της ατού είναι οι χαμηλές της τιμές καθώς ουσιαστικά συνεργάζεται με ιδιώτες, οι οποίοι κάνουν τους οδηγούς ταξί και παίρνουν ποσοστό από την πληρωμή που κάνει ο πελάτης, κυρίως δια μέσου πιστωτικής κάρτας προς την εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα με τα οποία συνεργάζεται η Uber δεν έχουν καν ειδική σήμανση. Προσφάτως έγινε γνωστό ότι η Uber ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των οδηγών ταξί.

UberβιασμόςγυναίκεςΙνδία