FT: Η ΕΕ σχεδιάζει να «σφραγίσει» την Ελλάδα

Λεπτομέρειες για το σχέδιο αποστολής συνοριοφυλάκων ή ακόμα και στρατιωτών στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τη Βόρεια Ευρώπη, εξέτασαν οι Eυρωπαίοι εταίροι κατά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Άμστερνταμ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των FT, το ενδεχόμενο αποστολής ακόμα και στρατευμάτων στη σκοπιανή πλευρά της μεθορίου έχει πλέον τεθεί από αρκετά μέλη της Ε.Ε., με στόχο να τεθούν υπό έλεγχο ή ακόμα και να «σφραγιστούν ερμητικά» τα σύνορα, παρά τις εντεινόμενες προσπάθειες της Αθήνας να ολοκληρώσει την προετοιμασία των Hotspots στα νησιά και των δύο κέντρων στέγασης σε Σχιστό και Σίνδο.

Στην πράξη, τυχόν υλοποίηση τέτοιου σχεδίου θα σήμαινε ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου θα παγιδευτούν σε ελληνικό έδαφος, τη στιγμή που η σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται να φέρει νέα ανθρώπινα κύματα. Όπως αναφέρουν οι FT, βορειοευρωπαίοι διπλωμάτες εμφανίζονται διατεθειμένοι να επιτρέψουν την μετατροπή της Ελλάδας σε ευρω-στρατόπεδο προσφύγων, που στη συνέχεια θα μετεγκαθίστανται σε άλλα κράτη-μέλη.

Οι FT επισημαίνουν ότι το επίμαχο σχέδιο είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο στους κόλπους της Ε.Ε. διότι «φαίνεται» να σημαίνει ότι οι εταίροι θα υποστηρίξουν την ΠΓΔΜ – μία χώρα που δεν ανήκει στην Ένωση – σε βάρος της Ελλάδας, που είναι μέλος εδώ και δεκαετίες.

Πέραν αυξημένων ροών που θα προκαλέσουν οι καιρικές συνθήκες, οι FT αναφέρουν ότι οι εταίροι και κράτη των Βαλκανίων ανησυχούν ότι η νέα ανάφλεξη του συριακού εμφυλίου – όπου οι καθεστωτικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν το Χαλέπι – μπορεί να εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες άμαχους, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναζητήσουν καταφύγιο στη Γηραιά Ήπειρο, ταξιδεύοντας μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

Δεν υπήρξε κανένα σινιάλο για τέτοιο σχέδιο, απαντά η Αθήνα

Το δημοσίευμα πάντως δεν επιβεβαιώνεται σε καμία περίπτωση από την ελληνική πλευρά, με αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών που έχει γνώση των συζητήσεων στο Άμστερνταμ να αποσαφηνίζει ότι οι εταίροι σε κανένα σημείο δεν έστειλαν ούτε καν κάποιο σινιάλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Γενικά υποστηρικτική για τη θέση της Ελλάδας εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να βρεθούν από κοινού λύσεις, σε πνεύμα αλληλεγγύης. Η κ. Μογκερίνι κάλεσε ακόμα τα κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου να αποφύγουν το ντόμινο κλεισίματος συνόρων.

Υποστηρικτικά ήταν τα σχόλια και του ολλανδού ΥΠΕΞ, Μπέρτ Κέντερς, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη υποστήριξης της Ελλάδας σε «ευρωπαϊκό πλαίσιο» και κάλεσε τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για παροχή βοήθειας στη χώρα μας. «Καμία χώρα δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί μόνη της τις εισροές» που έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα, προσέθεσε ο κ. Κέντερς, η χώρα του οποίου κατέχει την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε.

Σκληρό ήταν το σχόλιο του έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος υπενθύμισε προς κάθε κατεύθυνση ότι πέραν της Ελλάδας «απαντήσεις οφείλουν […] όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», καθώς ακόμα δεν έχει δοθεί στη χώρα μας η «αναγκαία βοήθεια», που προβλέπεται μάλιστα σε συμφωνίες των τελευταίων μηνών.

Το μήνυμα του κ. Κοτζιά ήταν, μεταξύ άλλων, μία έμμεση αλλά ξεκάθαρη αναφορά στο αναποτελεσματικό έως τώρα σχέδιο μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία – που έως τώρα έχει καταλήξει στον διαμοιρασμό μόλις λίγων εκατοντάδων ανθρώπων – αλλά και στις καταγγελίες της Αθήνας για μεγάλες καθυστερήσεις των εταίρων στην κάλυψη ελληνικών αναγκών σε προσωπικό και υποδομές για την καλύτερη καταγραφή των αφίξεων.

Η χώρα μας ωστόσο δέχτηκε δημόσιες επικρίσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών τόσο της Ουγγαρίας όσο και της Αυστρίας. «Εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή ικανή να προστατεύσει τη Ζώνη Σένγκεν και δεν δέχεται καμία βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε χρειαζόμαστε μία άλλη γραμμή άμυνας, και αυτή είναι προφανώς η [ΠΓΔΜ] και η Βουλγαρία», είπε πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο Άμστερνταμ ο ούγγρος ΥΠΕΞ Πέτερ Σιγιάρτο.

«Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να περιμένω μέχρι να αντιληφθεί επιτέλους η Ελλάδα πως απαιτείται μια λύση στην προσφυγική κρίση», δήλωσε μετά τη λήξη των εργασιών ο αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, σύμφωνα με αυστριακά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προειδοποιήσει ότι μία στρατηγική απομόνωσης της Ελλάδας μπορεί να μετατρέψει τη χώρας μας σε «μαύρο κουτί» για πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ κυβερνητικές πηγές έχουν κατηγορήσει ανατολικοευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ουγγαρία, για πρόθεση δημιουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης σε ελληνικό έδαφος.

Πηγή: skai.gr

ΕΕΕΛΛΑΔΑΠΓΔΜπρόσφυγες