Από τις αρχές του χρόνου έμποροι όπλων καταγράφουν τριπλασιασμό των πωλήσεων όπλων αυτοάμυνας. Πολλοί πολίτες δείχνουν να ανησυχούν για την ασφάλειά τους. Η αστυνομία ωστόσο αντιδρά με ψυχραιμία.
Στον απόηχο των μαζικών σεξουαλικών παρενοχλήσεων και κλοπών σε βάρος νεαρών γυναικών στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι έμποροι όπλων και οι αρμόδιες αρχές καταγράφουν στη Γερμανία αυξημένη ζήτηση για μικρά όπλα αυτοάμυνας. Ο γερμανικός σύνδεσμος εμπόρων όπλων κάνει μάλιστα λόγο για τριπλασιασμό των πωλήσεων αεροβόλων, πιστολιών κρότου, όπλων ηλεκτροσόκ, αλλά και σπρέι πιπεριού. Παράλληλα διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις για την λεγόμενη «μικρή άδεια» οπλοφορίας πιστολιών κρότου με μόνες προϋποθέσεις ο κάτοχος να είναι άνω των 18 και να έχει λευκό ποινικό μητρώο.
Η αγορά όπλων αυτοάμυνας ξεκινά συνήθως από την ενημέρωση στο διαδίκτυο, λέει ο Φέλιξ Μπάιλχαρτς, ειδικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εξηγεί: «Από τις αρχές του χρόνου πολλοί Γερμανοί αναζητούν μέσω Google πληροφορίες για κάθε λογής όπλα. Δεν ενδιαφέρονται μόνο για σπρέι πιπεριού και όπλα ηλεκτροσόκ, αλλά δυστυχώς ακόμα και πιστόλια ή άδεια οπλοκατοχής. Η αύξηση ενδέχεται να ξεπερνά ακόμα και το χίλια τοις εκατό ή και περισσότερο από τις αρχές Ιανουαρίου».
Κερδισμένοι από την ανησυχία και τους φόβους του πληθυσμού βγαίνουν όσοι προσφέρουν μαθήματα αυτοάμυνας. Σε πόλεις όμως η Κολωνία για παράδειγμα είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο ένας ενδιαφερόμενος να βρει στην παρούσα φάση θέση σε ένα από τα μαθήματα.
Από την πλευρά της ωστόσο η αστυνομία τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι πολύ συχνά δείχνουν ανοιχτά ότι δεν την εμπιστεύονται πλέον. Ο Ράινερ Βεντ από την συνδικαλιστική οργάνωση της αστυνομίας αντιδρά με ψυχραιμία στις αυξημένες πωλήσεις όπλων αυτοάμυνας: «Εννοείται ότι ανησυχούμε για την αλματώδη αύξηση των πωλήσεων τέτοιων όπλων. Λαμβάνουμε ωστόσο υπόψη ότι σε μια πόλη όπως το Βερολίνο μόλις το 0,2% των πολιτών κατέθεσαν αίτηση για την λεγόμενη “μικρή άδεια“ οπλοκατοχής. Η γενικότερη τάση ωστόσο είναι ότι ο πληθυσμός δεν έχει πια εμπιστοσύνη πως το κράτος είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλειά του».
Η γερμανική αστυνομία δεν βλέπει λόγο παρέμβασης από τη στιγμή που η κατοχή τέτοιων μικρών όπλων είναι απολύτως νόμιμη, ούτε θεωρεί ότι χρειάζονται ειδικοί νόμοι και απαγορεύσεις. Παράλληλα όμως προειδοποιεί τους πολίτες ότι πολλά πιστόλια κρότου μοιάζουν πολύ με πραγματικά όπλα και έτσι ενδέχεται να προκαλέσουν τους επιτιθέμενους. Ίσως εν τέλει οδηγήσουν ακόμα και σε κλιμάκωση μιας κατάστασης αντί να εγγυηθούν την ασφάλεια του κατόχου τους.
Πηγή: DW