ΟΗΕ: Θάνατος και καταστροφή η καθημερινότητα στην Συρία

Την ώρα που στη Γενεύη λαμβάνουν χώρα οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, ο συριακός λαός υποφέρει από τη βία και την ασιτία. Δραματική είναι η αξιολόγηση του ΟΗΕ στην έκθεση που δημοσιεύει.

Οι εικόνες βίας και πείνας από πολλές περιοχές της Συρίας σοκάρουν την παγκόσμια κοινή γνώμη εδώ και πολύ καιρό. Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης μέχρι στιγμής παραμένουν άκαρπες. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ξεκινούν σήμερα και πάλι στη Γενεύη και οι ελπίδες για μια θετική έκβαση για τον λαό της Συρίας είναι μάλλον ελάχιστες.

Αυτή την εβδομάδα δημοσιεύθηκε η μηνιαία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στη Συρία και τα αποτελέσματα είναι αποθαρρυντικά.

Ο συντονιστής Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Στίβεν Ο Μπράιαν χαρακτηρίζει την έκθεση εξίσου θλιβερή με τις προηγούμενες και προειδοποιεί: «Αυτός ο κακόβουλος κύκλος του θανάτου και της καταστροφής θα μπορούσε -και αυτός είναι ένας σοβαρός κίνδυνος- να θεωρηθεί από πολλές απόψεις η νέα καθημερινότητα στη Συρία».

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ περίπου 486.700 άνθρωποι προσπαθούν σήμερα να επιβιώσουν σε πολιορκημένες περιοχές στη Συρία. Η Μαντάγια είναι ένα από τα πιο θλιβερά παραδείγματα πολιορκημένων πόλεων, όπου οι κάτοικοι υποφέρουν από την πείνα.

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι η παρεμπόδιση των ομάδων διάσωσης στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη. Η κυβέρνηση της Συρίας καθυστερεί σημαντικά τη χορήγηση σχετικών αδειών.

«Οι προσπάθειές μας να εφοδιάσουμε δύσκολα προσπελάσιμες και πολιορκημένες περιοχές εμποδίζεται σημαντικά από τον θλιβερά μικρό αριθμό χορήγησης αδειών» επισημαίνει ο κ. Ο Μπράιαν. Από τότε που έγιναν οι αιτήσεις για εφοδιασμό 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων με πακέτα βοήθειας έχουν περάσει δύο εβδομάδες. Μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί ούτε μια αποστολή.

Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ επισήμανε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές του στη Συρία. Σε αυτό συμφωνεί και ο συντονιστής Επείγουσας Βοήθειας. «Μέχρι σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας απλά δεν έχει κάνει αρκετά για τους εκατομμύρια πολιορκημένους και υποσιτιζόμενους ανθρώπους» αναφέρει και υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σημαντικότεροι απ’ ό,τι η πολιτική και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη.

Πηγή: DW

ΟΗΕΣυρία