Ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ενημερώνει σήμερα το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος μεταρρύθμισης και εξυγίανσης, καθώς και για την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας. Η Κύπρος θα εξέλθει τον Μάρτιο από το μνημόνιο, στο οποίο είχε μπει το 2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που θα τεθούν ενώπιον των ευρωβουλευτών, το κυπριακό δημόσιο χρέος θα μειωθεί σε 95% του ΑΕΠ το 2017 και σε 69% το 2020. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ολοκλήρωσε την ένατη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου και αυτό κατέστησε διαθέσιμο προς εκταμίευση το ποσό των 126,3 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές εκταμιεύσεις βάσει του προγράμματος, σε περίπου 1 δισ. ευρώ.
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, έχει καταστήσει σαφές ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να υποβάλει αίτημα, είτε για νέο πρόγραμμα, είτε για επέκταση του υφιστάμενου ή έστω για γεφυρωτική ρευστότητα μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Εξήγησε ότι, μετά τον ερχόμενο Μάρτιο δεν θα τίθεται ζήτημα οποιονδήποτε απαιτήσεων από τους διεθνείς πιστωτές, διότι, όπως υπέδειξε, δεν θα υπάρχει πρόγραμμα στήριξης. Ωστόσο, στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για τις συνέπειες της εξόδου της Κύπρου από το πρόγραμμα χωρίς ολοκλήρωση των δεσμεύσεων για ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών (Cyta). Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά ανησυχεί ότι χωρίς ομαλή έξοδο, θα γίνει πιο δύσκολη η πορεία αναβάθμισης της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα και κατ’ επέκταση σε φτηνή πρόσβαση στις αγορές.
Πάντως, παρά την γρήγορη έξοδο από το μνημόνιο, η κυπριακή οικονομία και κυρίως τα δημόσια οικονομικά θα κρίνονται πολύ αυστηρά. Τον έλεγχο αντί της τρόικας θα ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) στη βάση, όπως γράφει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» έξι εποπτικών κανόνων: τήρηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού (χρυσός κανόνας), διαμόρφωση μεσοπρόθεσμων στόχων, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων, προληπτική εποπτεία και έλεγχος των μακροοικονομικών προβλέψεων από ανεξάρτητες εθνικές αρχές.
Εποπτεία, παρακολούθηση και δημοσιονομική προσαρμογή, θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή και στη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ ήδη η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει περάσει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το μνημόνιο, είτε με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, είτε με ημιτελή προσαρμογή, οι υποχρεώσεις δεν σταματούν, αλλά συνεχίζουν.
Στελέχη του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το «σκανάρισμα» του οικονομικού προγράμματος μπορεί να μην είναι κάθε τρίμηνο, όπως γινόταν με την τρόικα, αλλά θα είναι πιο αυστηρό. Υπάρχει η εξαμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η κατάρτιση των προϋπολογισμών θα γίνεται με μόνιμη «ενισχυμένη εποπτεία» των ευρωπαϊκών οργάνων. Η εποπτεία θα καθορίζεται από το πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, που οριοθετεί τις υποχρεώσεις του κάθε κράτους-μέλους, οι οποίες περιλαμβάνουν:
– τήρηση του κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού (χρυσός κανόνας),
– διαμόρφωση μεσοπρόθεσμων στόχων (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής),
– εφαρμογή πολιτικών που οδηγούν σε διατηρήσιμα αποτελέσματα (μεταρρυθμίσεις)
-πρόβλεψη για μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους
– προληπτική εποπτεία του εθνικού προϋπολογισμού (διαδικασία «ευρωπαϊκού εξαμήνου»)
– έλεγχο του προϋπολογισμού και των μακροοικονομικών προβλέψεων από ανεξάρτητες εθνικές αρχές (Δημοσιονομικό Συμβούλιο).
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι και φέτος η Κύπρος να βγει στις αγορές για άντληση κεφαλαίων και γι’ αυτό , όπως σημειώνουν, πρέπει να συνεχιστεί η δυναμική των θετικών αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ