Στην άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν προχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής η διεθνής κοινότητα καθώς τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή η πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις δυτικές χώρες, που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015.
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: “Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται”.
Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαρακτήρισε «χρυσή σελίδα» στην ιστορία της χώρας του τη συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για τα πυρηνικά, η οποία οδήγησε σε άρση των οικονομικών κυρώσεων που πλήττουν εδώ και χρόνια αυτή την περιφερειακή δύναμη, πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Εμείς οι Ιρανοί, τείνουμε το χέρι στον κόσμο σε ένδειξη ειρήνης και αφήνοντας πίσω μας όλες τις εχθρότητες, τις υποψίες, τις συνωμοσίες, ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις του Ιράν με τον κόσμο», ανέφερε σε μήνυμά του προς τον λαό.
Ο κ. Ροχανί υποστήριξε ότι η πυρηνική συμφωνία δεν είναι ενάντια στα συμφέροντα καμίας χώρας και πρόσθεσε ότι «Οι φίλοι του Ιράν, είναι ευχαριστημένοι και οι αντίπαλοί του δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Το Ιράν δεν αποτελεί απειλή για καμιά χώρα αλλά κομίζει μήνυμα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και στον κόσμο».
Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ είναι οι δύο βασικές χώρες που έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες και την αντίθεσή τους στην πυρηνική συμφωνία, η οποία επιτρέπει στο Ιράν να ενισχύσει τη θέση του στην περιοχή.
Ο Ιρανός πρόεδρος θέλησε να κατευνάσει τις επικρίσεις στη χώρα του τονίζοντας ότι η πυρηνική συμφωνία δεν ήταν η νίκη μιας πολιτικής τάσης. Τους τελευταίους μήνες υπερσυντηρητικοί κύκλοι, που αποτελούν μικρή μειονότητα ακόμη και μεταξύ των συντηρητικών, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πυρηνική συμφωνία.
«Τώρα που ήρθησαν οι κυρώσεις, ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε τη χώρα», πρόσθεσε και κάλεσε σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και λιγότερη εξάρτηση από τα έσοδα του πετρελαίου. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου ήταν ο καλύτερος λόγος για να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με το πετρέλαιο.
Λίγες ώρες αργότερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε εκτελεστική εντολή για την άρση των κυρώσεων. Στο κείμενο της σχετικής εντολής ο κ. Ομπάμα αναφέρει πως η συμφωνία “αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν”.
Με τη σειρά του και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, χαιρέτισε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και εξέφρασε την ελπίδα από εδώ και πέρα να υπάρχει κλίμα πλήρους συνεργασίας.”Με την IAEA να έχει επιβεβαιώσει πως το Ιράν εκπλήρωσε τα μέτρα πυρηνικής καταστροφής που προβλέπονται από τη συμφωνία της 14ης Ιουλίου 2015, οι κύριες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις αίρονται”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών.