Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από το μακελειό στην Τζακάρτα (upd)

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις ένοπλες επιθέσεις στη Τζακάρτα που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άτομα, μεταξύ των οποίων, και πέντε δράστες, με ανακοίνωση που ανήρτησε στο συμμαχικό του πρακτορείο ειδήσεων.

«Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διέπραξαν μια ένοπλη επίθεση σήμερα το πρωί που είχε στόχο ξένους πολίτες και τις δυνάμεις ασφαλείας που είχαν επιφορτιστεί με την προστασία τους στην ινδονησιακή πρωτεύουσα», μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Aamaaq στην υπηρεσία του Telegram.

Δύο πολίτες, εκ των οποίων ένας Ολλανδός, και πέντε δράστες νεκροί είναι ο απολογισμός της σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων στο κέντρο της Τζακάρτα, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Ασφαλείας Λουχούτ Παντζάιταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ολλανδός πολίτης εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι πολλαπλές επιθέσεις σημειώθηκαν έπειτα από την απειλή τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι θέτουν τη χώρα στο «στόχαστρό» τους.

Έξι βόμβες εξερράγησαν σε διάφορα σημεία της Τζακάρτας.

Η αστυνομία ανέφερε ότι υπάρχουν υποψίες πως βομβιστής αυτοκτονίας ευθύνεται τουλάχιστον για μία από τις εκρήξεις και ότι έως 14 ένοπλοι αντάρτες μετείχαν στην επίθεση.

Μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε μπροστά από το εμπορικό κέντρο The Mall Sarinah, σε πολυσύχναστη λεωφόρο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένα αστυνομικό τμήμα έξω από το εμπορικό κέντρο ανατινάχθηκε.

Κτίριο του ΟΗΕ που βρίσκεται κοντά στο σημείο έχει σφραγιστεί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν μπει ή να βγει από αυτό. Αλλά πολυώροφα κτίρια στην περιοχή εκκενώθηκαν.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας βρίσκεται στην ίδια περιοχή και εκπρόσωπός της δήλωσε ότι μια συνεδρίαση για την πολιτική της τράπεζας ήταν σε εξέλιξη για μια απόφαση για τα επιτόκια που επρόκειτο να ανακοινωθεί σήμερα.

Έκρηξη ακούστηκε και στο δυτικό προάστιο Παλμεράχ.

Η Ινδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο.

Η χώρα βίωσε κύμα επιθέσεων ανταρτών τη δεκαετία του 2000. Η πιο πολύνεκρη ήταν βομβιστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί με 202 νεκρούς, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών ήταν τουρίστες.

Η αστυνομία έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την καταπολέμηση εγχώριων πυρήνων ισλαμιστών, αλλά αξιωματικοί εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες για αναζωπύρωση της βίας, η οποία ενισχύεται από οργανώσεις όπως το ΙΚ και Ινδονήσιους που επιστρέφουν στη χώρα έπειτα από μάχες στις οποίες έχουν πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Οι τελευταίες μεγάλες επιθέσεις τζιχαντιστών στη Τζακάρτα ήταν τον Ιούλιο του 2009, με βόμβες στα ξενοδοχεία JW Marriott και Ritz Carlton.
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις διαδοχικές εκρήξεις βομβών στο κέντρο της Τζακάρτας.

Νωρίτερα το ΑΠΕ είχε μεταδώσει ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βόμβες, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι τέσσερις νεκροί είναι, σε πολυσύχναστη οδική αρτηρία της Τζακάρτας όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις. «Τα θύματα είναι ένας αξιωματικός της αστυνομίας και τρεις πολίτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας.

Ο real.gr κάνει λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς και επιθέσεις αυτοκτονίας έξω από εμπορικό κέντρο, πολύ κοντά στο προεδρικό μέγαρο της χώρας και τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.

Διεθνή ΜΜΕ μιλούν για έως και έξι εκρήξεις και ανταλλαγή πυροβολισμών έξω από το εμπορικό κέντρο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε έξω από γνωστή αλυσίδα καφέ με τις αστυνομικές δυνάμεις να δρουν άμεσα και να εισβάλουν στο κτήριο.

Την απερίφραστη καταδίκη του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα, σήμερα, στην καρδιά της Τζακάρτας.

«Εκφράζουμε» αναφέρει σχετική ανακοίνωση «τη θλίψη μας για το αποτρόπαιο αυτό γεγονός και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ινδονησίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

 

εκρήξειςΙνδονησία