Παγκόσμια οργή και συναγερμός μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη (upd)

Το «Ισλαμικό Κράτος» βρίσκεται πίσω από την αιματηρή επίθεση που συγκλόνισε το πρωί της Τρίτης την πλατεία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο βομβιστής αυτοκτονίας είναι Σύρος, κατά τις τουρκικές αρχές, ενώ όλα τα θύματα της επίθεσης είναι αλλοδαποί πολίτες, στην πλειοψηφία τους Γερμανοί γι αυτό και ο κ. Νταβούτογλου επικοινώνησε με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, εκφράζοντάς της τα συλλυπητήριά του. Η πλειονότητα των τραυματιών είναι επίσης Γερμανοί.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα ανακαλύψει τις διασυνδέσεις του βομβιστή και θα τιμωρήσει τους υπευθύνους, συνεχίζοντας την πάλη της ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Ο βομβιστής είχε εισέλθει πρόσφατα στην Τουρκία από τη Συρία, είχε τονίσει νωρίτερα ο Νούμαν Κορτουλμούς, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης. Ο άνδρας δεν βρισκόταν στη λίστα με τα ύποπτα για τρομοκρατικές διασυνδέσεις άτομα, την οποία έχουν καταρτίσει οι τουρκικές αρχές.

Η υπηκοότητά του είχε αποκαλυφθεί νωρίτερα από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, ο Ερντογάν συμπλήρωσε, σύμφωνα με το real.gr, ότι  η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο στόχο όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής και η Τουρκία τις αντιμετωπίζει όλες ίσα, μια σαφή αναφορά στο κουρδικό ΡΚΚ επίσης, εναντίον του οποίου και των κουρδικών πόλεων στα νοτιοανατολικά της χώρας μαίνεται ένας ανοιχτός πόλεμος εδώ και μήνες.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν κατά την ισχυρή έκρηξη, η οποία συγκλόνισε το ιστορικό κέντρο της πόλης, την πλατεία του Σουλτάν Αχμέτ, δίπλα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. 

Την καταδίκη τους για την επίθεση εξέφρασαν σειρά κυβερνήσεων.  Ο Λευκός Οίκος τόνισε πως θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας στη μάχη της εναντίον της τρομοκρατίας. «Αυτή η αποτρόπαιη επίθεση πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με θύματα από κοινού Τούρκους πολίτες και τουρίστες υπηκόους ξένων χωρών» σημείωσε με ανακοίνωση του ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Πράις τόνισε πως η Ουάσιγκτον στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας, χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και πολύτιμο μέλος της δυτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος και δεσμεύτηκε για «την συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών και την υποστήριξη στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία».

 O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν έκανε λόγο για «αξιοκαταφρόνητο έγκλημα».
Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού ευχήθηκε σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε «οι αυτουργοί αυτής της επίθεσης να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης σύντομα».  Ο Μπαν απέστειλε «τα πιο ειλικρινή του συγχαρητήρια» στις οικογένειες των θυμάτων όπως επίσης «στην κυβέρνηση και τους πολίτες της Τουρκίας, της Γερμανίας και των άλλων χωρών», υπήκοοι των οποίων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.Την ανάγκη δημιουργίας κοινού μετώπου απέναντι στην τρομοκρατία επεσήμανε με ανακοίνωσή της η Μόσχα ενώ ο Ιταλός Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η ενότητα απέναντι στην κοινή απειλή δια μέσου και του πολιτισμού και των αξιών.

Εχθρούς όλων των ελεύθερων ανθρώπων χαρακτήρισε τους τρομοκράτες σε έκτακτο διάγγελμά της η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, καθώς η Γερμανία θρηνεί τα περισσότερα θύματα.  Παράλληλα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα του Βερολίνου και των διεθνών εταίρων του για την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Πηγές: naftemporiki.gr, in.gr, skai.gr, real.gr, ethnos.gr

10 νεκροί τουρίστες15 τραυματίεςέκρηξηΙσλαμικό ΚράτοςΜπλε ΤζαμίΤουρκία