Με μια ιστορική απόφαση για τα δικαστικά χρονικά, βρετανικό δικαστήριο μπλόκαρε λογαριασμούς τουρκικών τραπεζών, περιλαμβανομένων και εκείνων των Τούρκων διπλωματών στη Βρετανία, προκαλώντας αναστάτωση στην Άγκυρα και ρήξη στις τουρκο-βρετανικές σχέσεις.
Το βρετανικό δικαστήριο έκανε δεκτή την απόφαση κυπριακών δικαστηρίων, στα οποία είχε προσφύγει μια ομάδα Ελληνοκυπρίων για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα», επτά Ελληνοκύπριοι (πρόσφυγες από το 1974 και με περιουσίες στην κατεχόμενη Κύπρο) κατέθεσαν αίτηση σε βρετανικό δικαστήριο κατά της ιδιοκτησίας της Τουρκία, ζητώντας την εφαρμογή των αποφάσεων δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας έπειτα από προσφυγές τους κατά της Τουρκίας για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα. Οι περιουσίες τους έχουν αρπαγεί από τους Τούρκους μετά την εισβολή του Αττίλα, το καλοκαίρι του 1974. Τα δικηγορικά γραφεία που είχαν αναλάβει την υπόθεση των επτά ελληνοκυπρίων δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τα ονόματα των πελατών τους και παραπέμπουν τους πάντες στην απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου.
Με μία έξοχη νομική δράση τα κυπριακά δικαστήρια (που εκδίκασαν τις υποθέσεις αυτές), ζήτησαν η εφαρμογή των αποφάσεών τους κατά της Τουρκίας να εκτελεστεί στη Βρετανία και το αποτέλεσμα ήταν το βρετανικό δικαστήριο να μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς τουρκικών τραπεζών, στους οποίους περιλαμβάνονται και λογαριασμοί Τούρκων διπλωματών.
Η βρετανική δικαστική απόφαση όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την δυσαρέσκεια της Άγκυρας η οποία κάνει λόγο για παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης (που αφορά τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις) και κάλεσε τον Βρετανό πρεσβευτή στην Τουρκία στο υπουργείο Εξωτερικών να δώσει εξηγήσεις: «Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τέτοια εφαρμογή. Αναμένουμε από τη Βρετανία να προχωρήσει στην άρση των δικαστικών εντολών για τους λογαριασμούς αυτούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος μάλιστα επιχείρησε να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα λέγοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες «δηλητηριάζουν το θετικό κλίμα των ενδοκυπριακών διαπραγματεύσεων».