«Βασιλιάς» της μαφίας και στέλεχος της ακροδεξιάς

Θα μπορούσε να είχε επινοηθεί από τον Ιαν Φλέμινγκ ως ένας από τους κακούς στις ιστορίες του με τον Τζέιμς Μποντ, όμως ο «il Guercio» («ο Μονόφθαλμος») Μάσιμο Καρμινάτι, που είναι μεταξύ των συλληφθέντων για σύσταση μιας μαφιόζικου χαρακτήρα οργάνωσης με στόχο την παράνομη εξασφάλιση εργολαβιών και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην οποία εμπλέκονται και πολιτικοί όπως ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης, Τζάνι Αλεμάνο, είναι… πραγματικός.

Ο 56χρονος Μάσιμο Καρμινάτι θεωρείται ο εγκέφαλος του κυκλώματος και η υπόθεση που ερευνά ο εισαγγελέας Τζουζέπε Πινιατόνε αφορά στη διείσδυση της μαφίας στις προμήθειες του δήμου της Ρώμης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην προμήθεια λεωφορείων και την κατασκευή και διαχείριση κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και Αθίγγανων.

Τα αδικήματα που ερευνά είναι ο σχηματισμός μαφιόζικης οργάνωσης, ο εκβιασμός, η τοκογλυφία, η δωροδοκία, το «στήσιμο» διαγωνισμών, τα πλαστά τιμολόγια και το ξέπλυμα χρήματος. Εχουν συλληφθεί ως τώρα 28 πολιτικοί και επιχειρηματίες, ενώ συνολικά εμπλέκονται 37 πρόσωπα, ανάμεσά τους και ο Αλεμάνο που δήλωσε αθώος, παραιτήθηκε όμως από το κόμμα του, τους Αδελφούς της Ιταλίας, που έχει ρίζες στο φασιστικό κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι, έως ότου λήξει η υπόθεση.

Ο Καρμινάτι έχει πλούσιο εγκληματικό παρελθόν. Υπήρξε στέλεχος της ακροδεξιάς ένοπλης οργάνωσης Nar (Επαναστατικοί Ενοπλοι Πυρήνες), που πραγματοποίησε τη βομβιστική επίθεση του 1980 στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια από την οποία έχασαν τη ζωή τους 85 άτομα, και της συμμορίας της Μαλιάνα, που έγινε γνωστή στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 για την ωμή βία που χρησιμοποιούσε, ενώ το 1983 κατηγορήθηκε για την απαγωγή και τη δολοφονία κόρης αξιωματούχου του Βατικανού, της οποίας το άψυχο σώμα βρέθηκε παρατημένο σε μπετονιέρα.

Ο Μονόφθαλμος συμμετείχε και σε διάφορες άλλες ακροδεξιές τρομοκρατικές και παρακρατικές ομάδες και έχει φιλίες με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην ιεραρχία της Cosa nostra. Ο Καρμινάτι κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη δολοφονία του δημοσιογράφου Μίνο Πεκορέλι, αλλά αθωώθηκε. Εχει μάλιστα καταφέρει να εκτίσει σύντομες ποινές φυλάκισης, αφού ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει καταδικαστεί για κακουργήματα.

«Το όνομά του ψιθυρίζεται με φόβο στην πόλη. Συνεχίζει να θεωρείται κριτής ζωής και θανάτου, άρχοντας του εμπορίου στον δρόμο και των συμφωνιών στην πλουσιότερη συνοικία της Ρώμης», έγραψε για τον Καρμινάτι ο ειδικός στη μαφία συγγραφέας Λίριο Αμπάτε.

«Ο Καρμινάτι πυροβολήθηκε στο κεφάλι και επιβίωσε, κάτι που του έδωσε τη φήμη του αθάνατου. Ολοι τον φοβούνται και χάρη σ’ αυτό τον φόβο ο Μάσιμο Καρμινάτι θεωρείται ο ”τελευταίος βασιλιάς της Ρώμης”», δήλωσε ο Αμπάτε.

Ο Μονόφθαλμος έχει εμπνεύσει τον χαρακτήρα του «il Nero» («ο Μαύρος»), ήρωα της πετυχημένης ιταλικής τηλεοπτικής σειράς «Romanzo Criminale» που είχε ως θέμα τη δράση της συμμορίας της Μαλιάνα. Ζούσε πάντως διακριτικά, αφού δεν κυκλοφορούσε με ακριβά αυτοκίνητα ή ακριβά ρούχα, αλλά στο σπίτι του οι Αρχές κατέσχεσαν την Τρίτη περιουσιακά στοιχεία αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβανομένων και έργων του Αντι Γουόρχολ και του Τζάκσον Πόλοκ.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/

ΙταλίαμαφίαΡώμη