Το 2014 αναμένεται να είναι η πιο θερμή χρονιά στην Ιστορία, από τότε δηλαδή που άρχισαν να καταγράφονται στοιχεία για τη θερμοκρασία, προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Τόνισε μάλιστα την επείγουσα ανάγκη να γίνει κάτι για την κλιματική αλλαγή, ενώ διεθνείς διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λίμα του Περού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, τους πρώτους 10 μήνες του 2014 οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Γης έφθασαν στα υψηλότερα σημεία που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η μέση θερμοκρασία για την περίοδο αυτή παγκοσμίως ήταν 0,57 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση μέχρι το τέλος του έτους, τότε το 2014 θα είναι πολύ πιο θερμό από τις χρονιές που μέχρι τώρα θεωρούνταν οι θερμότερες όπως το 1998, το 2005 και το 2010. «Δεν θα φθάναμε σε αυτό το σημείο χωρίς την ανθρώπινη επέμβαση στο κλίμα», λέει ο Πίτερ Στοτ ειδικός στο κλίμα.
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ. Οι διαπιστώσεις του διεθνούς οργανισμού που συμπίπτουν με εκείνες άλλων επιστημονικών οργανισμών δείχνουν ότι το 2014 θα σπάσει όλα τα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας.Η σταθερή κλιμάκωση των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα οποία εκλύονται από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, συνοδεύει τη διαδοχή ετών με πολύ υψηλές θερμοκρασίες μετά το τέλος του 20ού αιώνα. «Τα 14 από τα 15 πιο θερμά έτη που έχουν σημειωθεί ποτέ καταγράφηκαν τον 21ο αιώνα» παρατηρεί ο Μισέλ Ζαρό, γενικός γραμματέας του οργανισμού.
«Αυτά που διαπιστώνουμε για το 2014 είναι συνεπή με όσα περιμένουμε από ένα κλίμα που μεταβάλλεται. Θερμοκρασίες-ρεκόρ σε συνδυασμό με καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και πλημμύρες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες και διέλυσαν ζωές. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο και ανησυχητικό φέτος είναι οι υψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλες περιοχές της επιφάνειας του ωκεανού και στο βόρειο ημισφαιρίου» τόνισε ο Ζαρό. «Δεν υπάρχει διακοπή στην υπερθέρμανση του πλανήτη».
Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΑΣ. Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να βρεθεί λύση στο Περού, όπου εκπρόσωποι 195 χωρών συναντώνται αναζητώντας συνεννόηση για το κλίμα.Το βασικό ζητούμενο στη Σύνοδο της Λίμας είναι να καθοριστούν οι πληροφορίες που πρέπει να παρουσιάσουν οι χώρες όταν καταθέσουν τις επίσημες δεσμεύσεις τους, προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση σύγκριση αυτών των δεσμεύσεων.
Παραμένει ωστόσο ασαφές αν είναι δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στα συμφέροντα των βιομηχανικών και των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται για τη ρύπανση των προηγούμενων δεκαετιών.
Στόχος πάντως είναι να υπάρξει συμφωνία πάνω σε ένα σχέδιο για τον περιορισμό των αερίων που ρυπαίνουν το περιβάλλον και προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ώστε να επιτευχθεί πτώση του μέσου όρου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα που ίσχυαν στην προβιομηχανική εποχή.
Ωστόσο, ακόμα και αυτός ο στόχος – η επίτευξη του οποίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν θα εμποδίσει να πλημμυρίσουν κάποια νησιά ή παράκτιες περιοχές – ίσως δεν είναι εφικτός, λόγω ασυμφωνίας.
Ο ειδικός στις κλιματικές αλλαγές Μάικλ Μαν παρατηρεί ότι οι συνομιλίες στη Λίμα – και μια Σύνοδος που έχει προγραμματιστεί να φιλοξενηθεί στο Παρίσι στα τέλη του 2015 – «ίσως είναι η τελευταία πραγματική ευκαιρία που έχουμε για να αποτρέψουμε κάποιες πραγματικά επικίνδυνες παγκόσμιες αλλαγές στο κλίμα».
Είκοσι χρόνια διαπραγματεύσεων
«Το κλίμα στον πλανήτη μας αλλάζει και κάθε χρόνο οι κίνδυνοι των ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνουν μαζί με τις επιπτώσεις που έχουν για την ανθρωπότητα» σχολίασε η Κριστιάνα Φιγκέρες, αξιωματούχος του ΟΗΕ. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη μεγάλη ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές. Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό διαρκούν ήδη 20 χρόνια.
Πηγή: http://www.tanea.gr/