Νέες κάλπες στη Σουηδία λόγω απόρριψης του προϋπολογισμού

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στεφάν Λόφβεν μετά από την απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού που η κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστικού Κόμματος και Πρασίνων της οποίας ηγείται παρουσίασε στο κοινοβούλιο.

Με δεδομένο ότι ο νόμος απαγορεύει να προκηρυχθούν εκλογές πριν τις 29 Δεκεμβρίου, αφού οι προηγούμενες είχαν διεξαχθεί το Σεπτέμβριο, οι νέες εκλογές προγραμματίζονται για τις 22 Μαρτίου.

Ο Λόφβεν επέρριψε την ευθύνη για την κατάρρευση της κυβέρνησης στην κεντροδεξιά αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι «διευκόλυνε» το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών να θέσει τους όρους του στην πολιτική ζωή του τόπου. Το κόμμα αυτό είχε βγει τρίτο από τις κάλπες του Σεπτεμβρίου και έχοντας 49 έδρες αναδείχτηκε σε ρυθμιστή. Ψηφίζοντας μαζί με την κεντροδεξιά μείζονα αντιπολίτευση, συγκέντρωσαν 182 ψήφους έναντι 153 που στήριξαν τον προϋπολογισμό.

Το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών συγκέντρωσε 13% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου έχοντας στον πυρήνα της προπαγάνδας του την αναγκαιότητα αλλαγής του «φιλελεύθερου μεταναστατευτικού νομοθετικού πλαισίου» της χώρας και χρησιμοποιώντας διαρκώς ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Σουηδία είναι η χώρα με τις περισσότερες αιτήσεις μετανάστευσης αλλά και η χώρα που δίνει άδεια μόνιμης παραμονής στη χώρα, αυτομάτως, στους Σύρους πρόσφυγες.

εκλογέςπροϋπολογισμόςΣουηδία