Κίνα: Καταγγέλλει ως στρατιωτική πρόκληση υπερπτήση των ΗΠΑ στη Σινική θάλασσα

Καταγγελία για σοβαρή στρατιωτική πρόκληση των ΗΠΑ έκανε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας μετά από την υπερπτήση που έκαναν την περασμένη εβδομάδα αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πάνω από περιοχή στη Νότια Σινική Θάλασσα την οποία διεκδικεί η Κίνα ευρισκόμενη μάλιστα σε διενέξεις με τους γείτονές της.

“Το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 εισήλθαν χωρίς άδεια στον εναέριο χώρο των κινεζικών νήσων Νάνσα και των παρακείμενων χωρικών υδάτων”, ανέφερε το υπουργείο.

Η Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές του Πενταγώνου ενημέρωσε ότι σε αποστολή δύο B-52 την περασμένη εβδομάδα, ένα από τα δύο αεροσκάφη πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των δύο ναυτικών μιλίων, πιο κοντά απ’ ό,τι προβλεπόταν και πιθανότατα εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών ένα τεχνητό νησί που έχει κατασκευάσει η Κίνα σε ύφαλο των Σπάρτλι.

Η εφημερίδα διευκρίνισε ότι το αεροσκάφος “εξετράπη της πορείας του”, “χωρίς να έχει την πρόθεση”. Ωστόσο το κινεζικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πως “αυτή η συμπεριφορά αποτελεί μια σοβαρή στρατιωτική πρόκληση, που περιπλέκει τη γενικότερη κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα” και συμβάλλει “στη στρατιωτικοποίηση της περιοχής”.

Το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα κυριαρχίας σχεδόν στο σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας ωστόσο διεκδικήσεις προβάλλουν το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και η Ταϊβάν. Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον θεωρεί τις κινεζικές κατασκευές και αξιώσεις ως απειλή στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, σε μία από τις πιο στρατηγικές θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο.

ΗΠΑΚίναΣινική Θάλασσα