Ποιος θα κερδίσει αύριο τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία δεν πολυενδιαφέρει την 35χρονη Άλμα Μάρτιν. Αν θα είναι το συντηρητικό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ή το σοσιαλιστικό του Πέδρο Σάντσεθ δεν θα αλλάξει τίποτα πλέον στην καθημερινότητά της. Από την 1η Μαρτίου η Άλμα Μάρτιν ζει στη Γερμανία. Είναι δασκάλα, φροντίζει παιδιά με ειδικές ανάγκες και κάνει τώρα μια μετεκπαίδευση. «Όλα εδώ είναι πολύ καλύτερα από όσο φανταζόμουνα. Φυσικά και είναι ένα μεγάλο θέμα να αφήνει κανείς στην πατρίδα συγγενείς και φίλους». Ωστόσο η νεαρή δασκάλα δεν σκέφτεται να γυρίσει πίσω: «Η οικονομική κατάσταση στην Ισπανία γίνεται όλο και χειρότερη. Δεν βλέπω καμία ευκαιρία να βρω μια δουλειά στη χώρα μου».
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας στη Γερμανία στο τέλος του 2014 ήταν επίσημα καταγεγραμμένοι 150.000 Ισπανοί. Ο πραγματικός αριθμός είναι υψηλότερος πιστεύει ο Βασίλης Τσιάνος, ερευνητής σε θέματα μετανάστευσης από το πανεπιστήμιο του Κιέλου. Υπολογίζει ότι ο αριθμός τους είναι περίπου στις 200.000. Και όπως συμβαίνει και με τους Έλληνες, διαθέτουν πολύ καλύτερο μορφωτικό επίπεδο από αυτό των μεταναστών που ήρθαν στην Γερμανία τη δεκαετία του 1960 και 1970. «Δεν υπάρχει σύγκριση με την εποχή των λεγόμενων γκάσταρμπάιτερ» δηλώνει ο Βασίλης Τσιάνος.
Πολλοί νεαροί εγκαταλείπουν την προσπάθεια
Η ροή των μεταναστών από την Ισπανία φαίνεται πάντως να έχει μετριαστεί σε σχέση με το 2011 και το 2012. Οι προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης να μειώσει την ανεργία οδήγησε πολλούς νέους να αναβάλλουν τα σχέδιά τους για μετανάστευση ελπίζοντας πως θα βρουν κάποια δουλειά. Αυτοί πάντως που αποφάσισαν να φύγουν και να παραμείνουν στη Γερμανία σπάνια επιστρέφουν.
Ωστόσο δεν τα καταφέρνουν όλοι. Πολλοί νεαροί Ισπανοί αιφνιδιάζονται από μια νέα πραγματικότητα. Τουλάχιστον αυτή είναι η εμπειρία του Τόρστεν Βάλτερ, ο οποίος διευθύνει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Διακονίας στο Νοϊενντέτελσαου . «Οι νεαροί Ισπανοί έχουν μια διαφορετική νοοτροπία. Πολλοί μεγάλωσαν εξαιρετικά προστατευμένα στις οικογένειες τους και δεν είναι αρκετά αυτόνομοι και επίσης δεν αντέχουν την κριτική» είναι η εντύπωσή του.
Σχετικά αρνητικές εμπειρίες έχει και η εταιρεία μονώσεων G+H στο Λουντφιχσχάφεν. Η επιχείρηση πριν από δυο χρόνια πήρε 23 μαθητευόμενους από την Ισπανία. Τον πρώτο χρόνο ο διευθυντής προσωπικού Γκερντ Μπούτσεκ ήταν πολύ ευχαριστημένος. «Από αυτούς οι 16 κατάφεραν να φθάσουν στον τρίτο χρόνο εκπαίδευσης». Οι υπόλοιποι είχαν σοβαρά προβλήματα με τη γλώσσα και δεν κατάφεραν να περάσουν. Η εξέλιξη όμως με τους 16 που έμειναν δεν ήταν καλή. Οι περισσότεροι τα παράτησαν με αποτέλεσμα να μείνουν μόνο τρεις. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οδήγησε την εταιρεία να πάρει την απόφαση να μην εκπαιδεύει πλέον μαθητευόμενους από την Ισπανία.
Πηγή: DW