Ολα δείχνουν ότι οι αντιπρόσωποι των 195 χωρών που μετέχουν στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, τελικά «τα βρήκαν» και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα μεταβεί αργά σήμερα το πρωί στο Μπουρζέ για την παρουσίαση του τελικού σχεδίου συμφωνίας.
“Έπειτα απ’ αυτή την τελευταία νύκτα διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος πρόκειται να μεταβεί αργά το πρωί στο Μπουρζέ όπου ενδέχεται να παρέμβει ενώπιον της ολομέλειας των μερών στην οποία θα παρουσιαστεί η συμφωνία”, προστέθηκε από την ίδια πηγή.
Το σχέδιο συμφωνίας οριστικοποιήθηκε στη διάρκεια της περασμένης νύχτας και θα παρουσιασθεί σήμερα στις 11:30 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδας) στο Παρίσι στους αντιπροσώπους των 195 χωρών της διάσκεψης του ΟΗΕ (COP21), έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία της COP21.
Οι αντιπρόσωποι συνεδριάζουν από τις 30 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο του Μπουρζέ (βορειοανατολικό παρισινό προάστιο) με στόχο να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για να περιοριστεί η απορρύθμιση του κλίματος που έχει καταστροφικές συνέπειες.
«Προτιμούμε να έχουμε χρόνο για διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες καθ΄όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας», πριν από την παρουσίαση του τελικού κειμένου με στόχο την απευθείας υιοθέτησή του από την ολομέλεια, δήλωσε πηγή της προεδρίας. Το κείμενο «θα παρουσιασθεί νωρίς το πρωί του Σαββάτου για να υιοθετηθεί προς το μεσημέρι».
Οι εκπρόσωποι των 195 χωρών πέρασαν άλλη μία λευκή νύκτα διαπραγματευόμενοι ένα τελευταίο “βελτιωμένο” σχέδιo. Το τελικό σχέδιο έγινε θετικά δεκτό από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δεν έκρυψαν ωστόσο ορισμένες επιφυλάξεις.
Οι οργανώσεις είναι ικανοποιημένες που στην τελική βάση των διαπραγματεύσεων μνημονεύεται ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας πέραν των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής και ειδικότερα που γίνεται μνεία στην συνέχιση των προσπαθειών για την επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού που επιδιώκουν περί τις 100 χώρες, και ιδιαίτερα τα νησιωτικά κράτη που απειλούνται με εξαφάνιση.
Οι σημαντικότερες επιφυλάξεις αφορούν τα χρονικά σημεία που θα προβλεφθούν για την αναθεώρηση του πλάνου μείωσης της θερμοκρασίας , αφού τα μέτρα εκκίνησης , δηλαδή οι εκ προοιμίου δεσμεύσεις, επαρκούν για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας μόνο κατά 3 βαθμούς Κελσίου.
Άλλο θέμα διαπραγμάτευσης είναι η χρηματοδότηση των προσπαθειών των αναπτυσσομένων χωρών με τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ποσόν που διευκρινίσθηκε από τους χρηματοδότες ότι είναι το ανώτατο όριο.