Μποπάλ, 30 χρόνια μετά: Οι γυναίκες που αντιστάθηκαν στον θάνατο

Τρεις δεκαετίες μετά το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην Ιστορία, κόσμος πεθαίνει ακόμη εξαιτίας των χημικών

της Ειρήνης Μητροπούλου

Εγκλημα χωρίς τιμωρία για τους ενόχους και χωρίς Δικαιοσύνη για τα χιλιάδες θύματα. Τριάντα χρόνια μετά το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην Ιστορία, κόσμος πεθαίνει ακόμη εξαιτίας των χημικών και παιδιά συνεχίζουν να γεννιούνται με δυσπλασίες και αναπηρίες στο Μποπάλ της Κεντρικής Ινδίας.

Αλλά τρεις γενιές γυναικών που έζησαν την τραγωδία και υποφέρουν από τον πόνο που άφησε πίσω της δεν το έχουν βάλει κάτω. Αντιστέκονται στον θάνατο και έχουν μετατρέψει την καταστροφή σε μια δύναμη για το Καλό.
Σήμερα τα ερείπια του εργοστασίου στο Μποπάλ είναι ένα φρικιαστικό μνημείο στην καταστροφή. Οι σκουριασμένοι σωλήνες του μόλις που διακρίνονται πίσω από τα δέντρα που έχουν θεριέψει τριγύρω. Το πραγματικό μνημείο είναι το αδάμαστο πνεύμα των γυναικών της περιοχής.
«Ημουν έγκυος έξι μηνών εκείνη τη νύχτα. Το παιδί γεννήθηκε, αλλά πέθανε έξι μήνες αργότερα» λέει η 60χρονη Κανίζα Μπι. 

«Εχω ζαλάδες, πόνους στα μάτια, κάνω εμέτους ακόμη. Πριν από τρία χρόνια έπαθα καρκίνο στο στομάχι. Αλλά πάντα ήξερα ότι έχω τη δύναμη να αγωνιστώ, να σταθώ όρθια και να διεκδικήσω όσα στερήθηκα εγώ και τα παιδιά μου» προσθέτει.Πολλές φορές άφησε τα παιδιά της στο σπίτι για να πάρει μέρος σε πορείες διαμαρτυρίας. Εκανε ακτιβισμό ξαπλώνοντας μέσα σε φέρετρο, όπως εκατοντάδες άλλες γυναίκες, στο Μποπάλ. Η Αστυνομία τις χτυπούσε και πολλές μπήκαν στη φυλακή.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=655475

θάνατοιΙνδίαπαιδιάχημικά