Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Διεθνής Αμνηστία στρέφει την προσοχή στους πρόσφυγες και προτρέπει την παγκόσμια κοινωνία, και ιδιαίτερα την Ευρώπη, να δραστηριοποιηθούν περισσότερο.
Στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η γενική γραμματέας του γερμανικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Σέλμιν Τσάλισκαν απέφυγε να κάνει λόγο για «προσφυγική κρίση»: «Αρνούμαστε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο!» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πρόκειται πολύ περισσότερο για μια κρίση υπευθυνότητας και αλληλεγγύης. «Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι καταπατήσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που οδηγούν τόσους πολλούς ανθρώπους στην προσφυγιά».
Πάντως ο ρόλος της Γερμανίας στο κρίσιμο ζήτημα των προσφύγων αξιολογείται από την Διεθνή Αμνηστία αρκετά θετικά. «Η Γερμανία κάνει πολλά και έχει δεχθεί πολλούς ανθρώπους» διαπιστώνει η κ. Τσάλισκαν επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτή η πρωτοβουλία προέρχεται κυρίως από εθελοντές.
«Πρόκειται για μια απίστευτη προσφορά από ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά, παρά το χάος που επικρατεί στη δημόσια διοίκηση». Αντιθέτως, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα της οργάνωσης, σε κυβερνητικό επίπεδο παρατηρείται ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και να δημιουργηθούν εμπόδια για τους πρόσφυγες εντός των κρατών.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε η ΜΚΟ και στην κατάσταση που επικρατεί στις χώρες γύρω από τη Συρία, οι οποίες χρειάζονται επειγόντως βοήθεια προκειμένου να μπορέσουν να προσφέρουν στους πρόσφυγες μια αξιοπρεπή διαβίωση. Η εισηγήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για θέματα προσφύγων και μετανάστευσης Κάιρουνισα Ντάλα επισημαίνει ότι το Ιράκ, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους. «Η έκκληση του ΟΗΕ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες της Συρίας έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι τώρα μόνο κατά το ήμισυ» διευκρινίζει η κ. Ντάλα και επισημαίνει ότι το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης των Ηνωμένων Εθνών έχει συρρικνωθεί κατά καιρούς για τους πρόσφυγες στην Ιορδανία σε μόλις επτά δολάρια το μήνα κατ’ άτομο.
Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί την μετεγκατάσταση 10% των προσφύγων μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου με προτεραιότητα σε γυναίκες, παιδιά, ασθενείς και θύματα βασανιστηρίων.
Πηγή: DW