H Συρία έχει μετατραπεί πλέον στο κατ’ εξοχήν εκκολαπτήριο σε παγκόσμια κλίμακα μιας νέας γενιάς εξτρεμιστών, καθώς οι ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν υπερδιπλασιάσει τη στρατολόγηση ξένων μελών, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται πως έφθασε τους 31.000 μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, σύμφωνα με ένα πρώην ανώτατο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας.
«Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταγράψει επιτυχίες που δεν θα μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, που την παρούσα χρονική στιγμή εμφανίζονται συμβατικές, ως και ξεπερασμένες, όπως η Αλ Κάιντα» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπάρετ, πρώην επικεφαλής της αντικατασκοπείας της Βρετανίας, της MI6.
«Ο αριθμός των ξένων που εντάσσονται στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ έχει διπλασιαστεί, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται να αποτραπούν να το κάνουν» τόνισε ο Μπάρετ, νυν αντιπρόεδρος του ομίλου Soufan, ενός οργανισμού παροχής συμβουλών σε θέματα πληροφοριών, σε μια έκθεση που συνέταξε.
Η εκτίμηση περί των 27.000 έως 31.000 ξένων μαχητών που υπολογίζεται ότι ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ μπορεί να συγκριθεί με την εκτίμηση του Μπάρετ για λογαριασμό του Soufan Group τον Ιούνιο του 2014, περί 12.000 ξένων μαχητών που είχαν ταξιδέψει στη Συρία.
Οι περισσότεροι από τους μαχητές που εισρέουν στη Συρία είναι Άραβες από την Μέση Ανατολή και την Αφρική, όμως οι τζιχαντιστικές οργανώσεις αποτελούν πόλο έλξης για μαχητές από συνολικά 86 χώρες, από τη Νορβηγία ως το Ουζμπεκιστάν.
Σημαντικός αριθμός των μαχητών αυτών προέρχεται από την Τυνησία, τη Σαουδική Αραβία και κράτη της πρώην ΕΣΣΔ, ενώ 5.000 ταξίδεψαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιπλέον έχει αυξηθεί ο αριθμός των επίδοξων τζιχαντιστών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Για τον Μπάρετ η επιρροή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να περιοριστεί απλά και μόνο με τις βόμβες.
«Πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε την έλξη που ασκεί το Ισλαμικό Κράτος» σημείωσε ο Μπάρετ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Δεν πρόκειται μόνο για τις δολοφονίες που διαπράττει, το χάος που προκαλεί και τον πόλεμο, πρόκειται για τον τρόπο που βλέπουμε ο ένας τον άλλο».
Η εκτίμηση περί των 27.000 έως 31.000 ξένων μαχητών που υπολογίζεται ότι ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ μπορεί να συγκριθεί με την εκτίμηση του Μπάρετ για λογαριασμό του Soufan Group τον Ιούνιο του 2014, περί 12.000 ξένων μαχητών που είχαν ταξιδέψει στη Συρία.
Οι περισσότεροι από τους μαχητές που εισρέουν στη Συρία είναι Άραβες από την Μέση Ανατολή και την Αφρική, όμως οι τζιχαντιστικές οργανώσεις αποτελούν πόλο έλξης για μαχητές από συνολικά 86 χώρες – από τη Νορβηγία ως το Ουζμπεκιστάν.
Περίπου 6.000 μαχητές από την Τυνησία έχουν μεταβεί στη Συρία, 2.500 από τη Σαουδική Αραβία και 2.400 από τη Ρωσία, κατά τον Μπάρετ.
Εκ των 5.000 Ευρωπαίων, οι 3.700 προέρχονται από τέσσερις χώρες: τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και το Βέλγιο.
Οι στρατολογήσεις από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ειδικά από τον Βόρειο Καύκασο, την Τσετσενία και το Νταγκεστάν, καθώς επίσης και από μουσουλμανικές χώρες της Κεντρικής Ασίας, έχουν επίσης αυξηθεί ραγδαία.
Ωστόσο η εκτίμηση για τους τζιχαντιστές από τη Γαλλία ίσως είναι υπερτιμημένη, καθώς αξιωματούχοι λένε πως συνολικά 1.800 Γάλλοι υπήκοοι και κάτοικοι της χώρας συνδέονται με το ΙΚ, αλλά ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει πρόσωπα που έχουν σκοτωθεί, βρίσκονται στη φυλακή, έχουν επιστρέψει από τη Συρία και το Ιράκ ή μπορεί να σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εκεί.
Πηγή: ΑΠΕ, Πρώτο Θέμα