Οι Γερμανοί πολίτες δεν θέλουν εμπλοκή στην Συρία

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη γερμανική συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, μετά την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου. Η αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Μέρκελ.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να απογειωθούν τα πρώτα δύο από τα συνολικά έξι γερμανικά Τορνέιντο με αρχικό προορισμό την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Τα αεροσκάφη θα πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις για τον εντοπισμό στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας. Η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις για επιχειρήσεις εδάφους. Στην αποστολή θα συμμετάσχουν πάντως 1.200 Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την οργάνωση και τεχνική υποστήριξη των επιχειρήσεων. 550 από αυτούς θα σταθμεύουν στο Ιντσιρλίκ. Επιπλέον το Βερολίνο θα αποστείλει μία φρεγάτα με 220 άνδρες στη Μεσόγειο για την προστασία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ».

Το απόγευμα της Παρασκευής στην αεροπορική βάση του Γιάγκελ στη βόρεια Γερμανία, ο διοικητής Μίχαελ Κραχ παρουσίασε στους δημοσιογράφους τα γερμανικά Τορνέιντο και την επικείμενη αποστολή τους. «Έχουμε μπροστά μας μία πραγματική απειλή» δήλωσε ο Κραχ στη γερμανική τηλεόραση (ARD). «Το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει τα κατάλληλα μέσα αεράμυνας και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό. Έχουμε όμως την κατάλληλη εκπαίδευση και τον απαραίτητο εξοπλισμό, γνωρίζουμε πώς πρέπει να κινηθούμε». Γερμανοί επιτελείς αναμένονται επίσης στο Κουβέϊτ και στο Κατάρ για τον απαραίτητο σχεδιασμό της επιχείρησης.

Είναι η τρίτη συμμετοχή της «Μπούντεσβερ», των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, σε πολεμική επιχείρηση στο εξωτερικό, μετά το Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν. Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν υπάρχει σχετική εντολή των Ηνωμένων Εθνών, αλλά το Βερολίνο επικαλείται το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ περί αυτοάμυνας, τη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής της ΕΕ, καθώς και παλαιότερο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου ήρθε με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς τη συμμετοχή στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους ενέκριναν οι 445 βουλευτές του μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή οι χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες.

Κάποιοι από τους ομιλητές μάλιστα, όπως ο βουλευτής των σοσιαλδημοκρατών Ράινερ Άρνολντ, υποστήριξαν ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι τόσο η εμπλοκή στη Συρία, όσο το ότι η εμπλοκή αυτή καθυστέρησε υπερβολικά. «Μήπως περιμέναμε πιο πολύ απότι θα έπρεπε; Μήπως όλα αυτά γίνονται πολύ αργά; Έχουμε 250.000 νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες, ανθρώπους που εκδιώκονται από τον Άσαντ ή σκοτώνονται από το Ισλαμικό Κράτος…» δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής από το βήμα της Μπούντεσταγκ.

Αυτό ακριβώς το επιχείρημα απορρίπτει το Κόμμα της Αριστεράς. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η συμπροεδρεύουσα της κοινοβουλευτικής ομάδας Σάρα Βάγκενκνεχτ «ο πόλεμος θα κάνει τα πάντα ακόμα χειρότερα. Δεν πολεμάτε, αλλά ενισχύετε το Ισλαμικό Κράτος». Το Κόμμα της Αριστεράς, αλλά και οι περισσότεροι από τους βουλευτές των Πρασίνων καταψήφισαν την εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο κατά Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Φόρσα για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου RTL, το 49% των ερωτηθέντων απορρίπτει τη εμπλοκή της Γερμανίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ μόλις το 44% την εγκρίνει. Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό των «αντιρρησιών» στην ανατολική Γερμανία (67%), αλλά και μεταξύ των ψηφοφόρων της Αριστεράς (85%). Τέλος, το 76% των ερωτηθέντων εκφράζει φόβους ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για τρομοκρατικές επιθέσεις στην ίδια τη Γερμανία μετά τη συμμετοχή της χώρας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Πηγή: DW

ΓερμανίαΣυρία