Πέντε μεγάλες υποθέσεις ληστείας που παρέμειναν άλυτες

Υπάρχουν αρκετές ληστείες στην ιστορία που παρέμειναν άλυτες μέχρι σήμερα. Σας παρουσιάζουμε μερικές από αυτές.

H ληστεία της Northern Bank  

Στις 20 Δεκεμβρίου 2004. περίπου 40 εκ. δολ. σε στερλίνες, ευρώ και δολλάρια έκαναν φτερά από την τράπεζα Northern Bank στο Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία. Την προηγούμενη νύχτα, οπλοφόροι με στολές αστυνομικών μπήκαν στα σπίτια των αξιωματούχων της τράπεζας Christopher Ward και Kevin McMullan, έπιασαν ομήρους τις γυναίκες τους και τους ζήτησαν να πάνε στη δουλειά τους το πρωί όπως συνήθως. Το μεσημέρι, ο ένας από τους δύο εργαζόμενους έβαλε ένα εκατομμύριο στερλίνες σε ένα σακ βουαγιάζ, το παρέδωσε στον έναν από τους ληστές στην οδό Queen Street και επέστρεψε στη δουλειά του. Αυτό ήταν το δοκιμαστικό για τη ληστεία που θα γινόταν αργότερα το βράδυ. Όταν έκλεισε η τράπεζα και σχόλασαν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, οι δυο υπάλληλοι έμειναν εκεί και άνοιξαν στους ληστές. Φόρτωσαν τα χρήματα και έφυγαν με διαφορετικά μέσα. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα κι αφού προφανώς είχαν τακτοποιηθεί όλα για τους ληστές, οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι και οι άντρες που τους κρατούσαν εξαφανίστηκαν. Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας καθώς και οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Ιρλανδίας προέβησαν σε δηλώσεις υπονοώντας ότι υπεύθυνος για τη ληστεία ήταν ο IRA αλλά το πολιτικό κόμμα Sinn Fein ισχυρίστηκε ότι ο IRA δεν ήταν αναμεμειγμένος στην υπόθεση. Το Φεβρουάριο του 2005, βρέθηκαν περίπου 50.000 στερλίνες αλλά η αστυνομία υπέθεσε ότι η κίνηση αυτή έγινε για λόγους αντιπερισπασμού. Έγιναν αρκετές συλλήψεις μετά τη ληστεία και μεταξύ αυτών που συνελλήφθησαν ήταν και ο Chris Ward, ο ένας από τους εργαζόμενους στην τράπεζα, ο οποίος όμως αφέθηκε ελεύθερος το 2008. Το 2012, ο Ted Cunningham συνελήφθη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς επιχείρησε να ξεπλύνει πάνω από 3 εκ. στερλίνες που προέρχονταν από τη ληστεία της τράπεζας. Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια με αναστολή αφού δήλωσε ένοχος. Ήταν ο μόνος που καταδικάστηκε.

Η αεροπειρατεία του D.B.Cooper

Μία από τις πιο γνωστές υποθέσεις στην αμερικανική ιστορία εγκλημάτων αφορά την υπόθεση ενός μυστηριώδους άνδρα ό οποίος κατέλαβε ένα Boeing 727 στις 24 Νοεμβρίου 1971. Ο άνδρας, ο οποίος παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα, αγόρασε εισιτήρια με το όνομα Dan Cooper, και επιβιβάστηκε στην πτήση που πήγαινε από το Σιάτλ προς το Πόρτλαντ. Μετά την απογείωση, παρέδωσε ένα σημείωμα στην αεροσυνοδό το οποίο έγραφε ότι έχει βόμβα. Ζητούσε 200.000 δολ., τέσσερα αλεξίπτωτα και ένα βυτιοφόρο με καύσιμα στο Σιάτλ για επανεφοδιασμό μετά την προσγείωση. Στο Σιάτλ οι απαιτήσεις του ικανοποιήθηκαν και το αεροσκάφος επανεφοδιάστηκε με καύσιμα. Ο άγνωστος ελευθέρωσε όλους τους επιβάτες και το πλήρωμα εκτός από τους δυο πιλότους, έναν μηχανικό και μια αεροσυνοδό στους οποίους και έδωσε σαφείς οδηγίες για το τι ήθελε να κάνουν. Ήθελε η κύρια καμπίνα να είναι χωρίς συμπίεση, το σύστημα προσγείωσης να παραμείνει ανοικτό και μετά την απογείωση και τους ζήτησε να κατευθυνθούν προς το Ρίνο στη Νεβάδα. Μόλις απογειώθηκε το αεροπλάνο, διέταξε το πλήρωμα να μπει στην καμπίνα του πιλότου και να κλείσει την πόρτα. Μετά από λίγο άναψε η ένδειξη ότι η αερόσκαλα είχε ανοίξει και όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Ρίνο, ο άντρας είχε γίνει άφαντος. Πραγματοποιήθηκαν έρευνες επί μήνες αλλά μέχρι σήμερα η ταυτότητα του δράστη παραμένει άγνωστη. Κοντά στον ποταμό Columbia βρέθηκαν τρία πακέτα από τα λίτρα με 2.900 δολ. το 1980 αλλά τα υπόλοιπα χρήματα δεν βρέθηκαν ποτέ, όπως και καμία άλλη ένδειξη για την ταυτότητα του “Cooper”.

Ταχυδρομική ληστεία του Plymouth 

Η συγκεκριμένη ληστεία που έγινε στις 14 Αυγούστου του 1962, θεωρήθηκε την εποχή εκείνη η μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών. Δύο οπλοφόροι ντυμένοι αστυνομικοί σταμάτησαν ένα φορτηγό των Αμερικανικών Ταχυδρομείων στο Πλάιμουθ στη Μασαχουσέτη. Το φορτηγό μετέφερε 1,5 εκ. δολ. από το Cape Cod στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Βοστώνης. Οι ληστές έδεσαν τον οδηγό και τον φύλακα και στη συνέχεια οδήγησαν οι ίδιοι σε άγνωστη τοποθεσία πετώντας εν κινήσει μέρος από τα χρήματα. Οι ληστές εγκατέλειψαν το φορτηγό και τους δεμένους άνδρες στο Ράντολφ της Μασαχουσέτης. Οι αρχές καθώς δεν είχαν καθόλου ενδείξεις, τους επικήρυξαν για 100.000 δολ. αλλά παρά τις προσπάθειες των μέσων μαζικής ενημέρωσης και το ενδιαφέρον του κοινού δεν βρέθηκαν ποτέ οι ένοχοι. Το 1967, έξι ύποπτοι κατηγορήθηκαν για τη ληστεία. Ο ένας, ο Thomas Richards, εξαφανίστηκε πέντε μέρες πριν τη δίκη και δεν βρέθηκε ποτέ, παρόλο που κάποιος μάρτυρας είδε το αυτοκίνητό του σε κάποιο μοτέλ τον Ιανουάριο του 1968. Ο Richards είχε δεχθεί να καταθέσει εναντίον των υπολοίπων. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένου και του γνωστού μαφιόζου John Kelley, δικάστηκαν αλλά αθωώθηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων. Τα χρήματα δεν βρέθηκαν ποτέ.

Η ληστεία στο Μουσείο Isabella Stewart Gardner 

Στις 18 Μαρτίου 1990, την ημέρα του Αγ. Πατρικίου η Βοστώνη έζησε τη μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία της. Στις 10 π.μ. ένας φύλακας του Μουσείου Isabella Stewart Gardner είδε δύο άνδρες με στολή έξω από την πύλη οι οποίοι πάτησαν το κουδούνι και ισχυρίστηκαν ότι είδαν κάτι ύποπτο στην αυλή του μουσείου. Ζήτησαν να δουν την ταυτότητα του φύλακα, του είπαν ότι έχουν ένταλμα για τη σύλληψη του, τον αφόπλισαν και του πέρασαν χειροπέδες. Μόλις έφτασε και ο δεύτερος φύλακας, τον αφόπλισαν κι εκείνον και τους κλείδωσαν και τους δυο στο υπόγειο με τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι δεμένο με μονωτική ταινία. Μέσα στα επόμενα 81 λεπτά οι ληστές κατάφεραν να κλέψουν τρεις πινακες του Rembrandt, τέσσερεις του Degas, έναν Manet, του Vermeer τον “The Concert” (ο οποίος είναι ο πολυτιμότερος πίνακας που έχει κλαπεί και δεν έχει βρεθεί ποτέ στον κόσμο) κι αρκετούς άλλους. Η αξία των έργων τέχνης που κλάπηκαν υπολογίζεται περίπου στα 500 εκ. δολ. Πριν φύγουν, είπαν στους φύλακες ότι θα τα πουν σε ένα χρόνο αλλά από τότε, όπως ήταν αναμενόμενο, παραμένουν άφαντοι. Οι φύλακες παρέμειναν δεμένοι μέχρι να έρθει η αστυνομία στις 8:15 μ.μ. Πηγές της αστυνομίας και του FBI ισχυρίζονται ότι η επιλογή των έργων που κλάπηκαν, καθώς άφησαν πίσω τους το έργο του Titian, το “The Rape of Europa,” ένα από τα γνωστότερα κομμάτια του μουσείου, καθώς και ο βίαιος τρόπος με τον οποίο τα απομάκρυναν δείχνει ότι επρόκειτο για κοινούς ληστές κι όχι για ειδικούς ληστές έργων τέχνης που εργάζονταν με εντολή τρίτου. Υπήρξαν πολλές δηλώσεις από την αστυνομία αλλά κανένα από τα έργα τέχνης αυτά δεν βρέθηκε ποτέ. Τον Αύγουστο του 2015, το FBI εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι δύο ληστές που ισχυρίζονταν ότι είχαν αναγνωρίσει αλλά ποτέ δεν κατονόμασαν, είχαν πλέον πεθάνει.

Ο Γεροπαράξενος Ληστής

Ο λεγόμενος ‘Γεροπαράξενος Ληστής’, ο οποίος ονομάστηκε έτσι γιατί από ότι φαίνεται πρόκειται για έναν άντρα 60 με 70 χρονών, λέγεται ότι έχει ληστέψει 16 τράπεζες στην Καλιφόρνια με την πλέον πρόσφατη να έγινε το Δεκέμβριο του 2011. Η στρατηγική που ακολουθεί είναι πάντα η ίδια: μπαίνει στην τράπεζα σαν πελάτης και περιμένει στην ουρά. Μόλις φθάσει η σειρά του, τραβά όπλο και δίνει ένα σημείωμα στον ταμία ζητώντας χρήματα. Η πρώτη του ληστεία έγινε στο Σαν Ντιέγκο τον Αύγουστο του 2009. Παρόλο που μάρτυρες κατέθεσαν ότι έχει άσπρα μαλλιά και ρυτίδες στο πρόσωπο, υπάρχουν υπόνοιες ότι διαθέτει ικανότητες και γνώσεις μακιγιάζ και ίσως χρησιμοποιεί και μάσκα. Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστος.

Πηγή: msn.gr

ληστείες