Κάνοντας «μπίζνα» με τους τρομοκράτες

Αποδείξεις και στοιχεία για τον κομβικό ρόλο της Τουρκίας στην πώληση του πετρελαίου του «Ισλαμικού Κράτους», τόσο στη ίδια τη χώρα όσο και, μέσω αυτής, στο εξωτερικό, δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό Γενικό Επιτελείου Στρατού κάλεσε Ρώσους και ξένους δημοσιογράφους, καθώς και στρατιωτικούς ακόλουθους πρεσβειών και τους παρουσίασε οπτικό και άλλο υλικό από κατασκοπευτικούς δορυφόρους, μη επανδρωμένα αεροπλάνα, αλλά και αεροφωτογραφίες των ρωσικών βομβαρδιστικών, με το οποίο τεκμηριώνονται συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα περάσματα, τις ποσότητες και τους τρόπους διάθεσης του πετρελαίου που κλέβουν οι τρομοκράτες από Συρία και Ιράκ και το πωλούν κερδίζοντας τεράστια ποσά.

Αν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέμπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απορρίψει τη συμμετοχή, τόσο της οικογένειάς του, όσο και της χώρας του, στο λαθρεμπόριο πετρελαίου του ΙΚ και ότι αν οι Ρώσοι έδειχναν αποδείξεις θα παραιτούνταν, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, κατά την παρουσίαση σχολίασε με καυστικό τόνο, ότι δεν αναμένεται κάτι τέτοιο από έναν πρόεδρο που έχει πιαστεί να λέει ψέμματα.

Σύμφωνα με τους Ρώσους υπάρχουν τρεις κύριοι δρόμοι μεταφοράς του πετρελαίου. Ο δυτικός καταλήγει σε τουρκικά λιμάνια της Μεσογείου, ο βόρειος σε εργοστάσιο επεξεργασίας στο Μπατμάν και ο ανατολικός σε σημείο διανομής στο Ντζιζρέ.

Το μέγεθος της υποδομής των τρομοκρατών είναι εντυπωσιακό. Οι Ρώσοι υπολογίζουν σε πάνω από οχτώ χιλιάδες τα φορτηγά που χρησιμοποιούνται για το λαθρεμπόριο, τα οποία μεταφέρουν καθημερινά μέχρι και 200.000 βαρέλια!

Ισλαμικό ΚράτοςπετρέλαιοΡωσίαΤουρκία