Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Ηνωμένα Έθνη

Παρά τις σημαντικές προόδους που έχουν σημειωθεί, ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS, συνεχίζει να είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά για τις χώρες με μέσο και χαμηλό ΑΕΠ. Εκεί καταγράφονται διαγνώσεις χιλιάδων νέων κρουσμάτων κάθε χρόνο, ενώ οι μικρότερης ηλικίας γυναίκες στην υποσαχάρια Αφρική διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Η 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS έχει θεσπιστεί για να ενωθεί ο κόσμος στον αγώνα εναντίον του HIV, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1984, να δείξει αλληλεγγύη στους οροθετικούς αλλά και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του AIDS.

Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο σε μια σειρά νέων στόχων παγκοσμίως στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS έως το 2030.

Ορισμός

Όπως αναφέρει η ομάδα SylviaRivera, η HIV λοίμωξη καταστρέφει σταδιακά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Ο ιός HIVμπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με φαρμακευτική αγωγή.

Πώς μεταδίδεται ο HIV;

  • Αν κάνεις σεξ χωρίς προφυλακτικό
  • Αν χρησιμοποιείς μαζί με άλλους την ίδια σύριγγα και εξοπλισμό για χρήση ουσιών
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού. Με την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση, όμως, το ενδεχόμενο μετάδοσης είναι πολύ μικρό
  • Με μετάγγιση αίματος (ωστόσο πλέον αυτά τα περιστατικά είναι ελάχιστα στην Ελλάδα, καθώς το αίμα υπόκειται στους κατάλληλους ελέγχους για HIV και άλλους ιούς)

Πώς ΔΕΝ μεταδίδεται ο HIV;

  • Αγκαλιά
  • Φιλί
  • Κοινή χρήση οικιακών σκευών, τουαλέτας κ.λπ.
  • Με κανενός είδους κοινωνική συναναστροφή

Θεραπεία

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ούτε οριστική θεραπεία, ούτε εμβόλιο. Ωστόσο, με τη συνεπή λήψη φαρμακευτικής αγωγής αναστέλλεται πλήρως η εξέλιξη της λοίμωξης. Συνεπώς, εξασφαλίζεται ένα φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής μεπολύ καλό στάτους υγείας και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Στίγμα

Σήμερα οι άνθρωποι με HIV, βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό όχι λόγω του HIV ως ιού, αλλά λόγω του κοινωνικού στίγματος που προκύπτει από την ελλιπή ενημέρωση και συγκεκριμένα από την εσφαλμένη αντίληψη για τη μετάδοση του ιού μέσω κοινωνικών συναναστροφών.

Ακολουθούν δέκα στοιχεία σχετικά με το AIDS το 2015 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την UNICEF και το UNAIDS, όπως επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

1.Παγκοσμίως περίπου 36,9 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα οροθετικοί, ανάμεσά τους και 2,6 εκατομμύρια παιδιά.

2.Εκτιμάται ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από τον HIV το 2014.

3.Υπολογίζεται ότι 34 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν λόγω του HIV και του AIDS, από τους οποίους 1,2 εκατομμύρια υπέκυψαν το 2014.

4.Ο αριθμός των θανάτων εφήβων και παιδιών από AIDS έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια.

5.Το AIDS είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου των εφήβων στην Αφρική και η δεύτερη αιτία θανάτου της ίδιας πληθυσμιακής κατηγορίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

6.Στην υποσαχάρεια Αφρική, την περιοχή όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη εξάπλωση της επιδημίας, τα επτά στα δέκα νέα κρούσματα στην ηλιακή ομάδα 15-19 ετών είναι κορίτσια.

7.Στις αρχές του 2015, 15 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία, έναντι 1 εκατομμυρίου το 2001.

8.Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα εξετάσεων για τον HIV, μόλις το 51% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον HIV γνωρίζουν ότι είναι οροθετικοί.

9.Η παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης του HIV εκτιμάται ότι απέτρεψε 30 εκατομμύρια νέες μολύνσεις και σχεδόν 8 εκατομμύρια θανάτους από το 2000.

10. Το 2015 η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα που κηρύχθηκε επισήμως ότι κατάφερε να εξαλείψει πλήρως τη μετάδοση του HIV από τις μητέρες στα νεογνά.

AIDSπαγκόσμια ημέρα