Με τον Φρανσουά Ολάντ επί της υποδοχής στο πλάι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν ξεκίνησε η διάσκεψη για το κλίμα που διεξάγεται στο Μπουρζέ κοντά στο Παρίσι. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες και αρχηγοί κρατών από 195 χώρες ενώ στόχος είναι η σύναψη νέας συμφωνίας για το περιβάλλον που θα αντικαταστήσει εκείνη του Κιότο που συνήφθη το 1997. Ειδικότερα, επιδιώκεται να καταρτιστεί δεσμευτική διεθνής συμφωνία για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου. Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι “το μέλλον του πλανήτη” θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι και κάλεσε τους ομολόγους του να μην “διαψεύσουν” τη “μεγάλη ελπίδα” που έχει δημιουργήσει η συνάντηση αυτή, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η COP21 δημιουργεί “μεγάλη ελπίδα την οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε”, δήλωσε κατά την έναρξη της “ιστορικής” αυτής συνάντησης ενώπιον των 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και πρόσθεσε ότι “είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση… αυτό δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο”.
Ο Γάλλος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι. Επίσης θα συμπροεδρεύσει σε διάφορα στρογγυλά τραπέζια ενώ το απόγευμα θα καθίσει δίπλα στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπιλ Γκέιτς για μια «Αποστολή Καινοτομία» που αποσκοπεί να «αυξήσει σημαντικά» τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.
Αργότερα, θα εγκαινιάσει την εκστρατεία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για μία «Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία», προτού συμμετάσχει σε πάνελ για την τιμή του άνθρακα με τον κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Το βράδυ ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μπαράκ Ομπάμ θα δειπνήσουν σε εστιατόριο του Παρισιού.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, έχουν συνείδηση της “ευθύνης τους να αναλάβουν δράση” υπέρ του κλίματος. Λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21) στο Μπουρζέ ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι «ως οι χώρες που ρυπαίνουμε περισσότερο με διοξείδιο του άνθρακα, είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη μας να αναλάβουμε δράση».
Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε ο ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα COP21. Στην συνομιλία τους εκτίμησαν ως θετικά τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.- Τουρκίας, ενώ συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού.
Επίσης σύντομες κατ’ ιδίαν συναντήσεις, μεταξύ άλλων, είχε με τους Προέδρους της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι και της Βολιβίας Έβο Μοράλες είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την προσέλευση του στην Παγκόσμια Σύνοδο για το κλίμα COP21.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τους Αντιπροέδρους της Γουατεμάλας, Χουάν Φουέντες Σορία, της Αργεντινής, Αμάντο Μπαντού και της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ Βερμούδεζ, τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν και τους Πρωθυπουργούς του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.
Το πάρκο εκθέσεων του Μπουρζέ (σ.σ. βόρεια του Παρισιού) μετατράπηκε σε φρούριο μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στις 13 Νοεμβρίου –τις πιο φονικές στη Γαλλία–, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν υποδέχθηκαν τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Σι Τζινπίνγκ, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Ναρέντρα Μόντι και τους ομολόγους τους από όλο τον κόσμο, υπό την προστασία 2.800 αστυνομικών και στρατιωτικών.
Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε κατά την έναρξη μιας τελετής, στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Παρισιού. Όλο το Σαββατοκύριακο υπολογίζεται ότι συμμετείχαν σε πορείες και συγκεντρώσεις περισσότεροι από 570.000 άνθρωποι ενώ οι αρχές στη Γαλλία προχώρησε χθες σε 208 προσαγωγές, οι 174 εκ των οποίων οδήγησαν σε προφυλακίσεις μετά από βίαια επεισόδια στην Place de la Republic. Ο Μπερνάρ Καζνέβ εξέφρασε τη λύπη του για τις ταραχές και κυρίως για το γεγονός ότι «πολλές δεκάδες άνθρωποι που φόραγαν κουκούλες ή είχαν τα πρόσωπα καλυμμένα» πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης.