Δακρυγόνα και συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών στο Παρίσι

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο του Παρισιού το μεσημέρι της Κυριακής καθώς διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πλατεία Δημοκρατίας και να διαδηλώσουν παρά τις σχετικές απαγορεύσεις των αρχών μετά την 13η Νοεμβρίου. Η απόπειρα αυτή σημειώθηκε μετά την πραγματοποίηση ανθρώπινης αλυσίδας με αφορμή την Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή. Τα επεισόδια καταδίκασε με σκληρή γλώσσα ο Γάλλος Πρόεδρος κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδεις ενέργειες ταραχοποιών στοιχείων» και αποφεύγοντας να σχολιάσει το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα των συμμετεχόντων στα επεισόδια επεδίωκαν απλώς την πραγματοποίηση της διαδήλωσης για την κλιματική αλλαγή που οι αρχές απαγόρευσαν.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορείο, αρκετοί διαδηλωτές, ορισμένοι με καλυμμένα τα πρόσωπα αλλά οι περισσότεροι με ακάλυπτα πρόσωπα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε έναν δρόμο που οδηγεί στην πλατεία της Δημοκρατίας (place de la Republique), η οποία έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης για τους Παριζιάνους μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι. Η αστυνομία έριξε χημικά εναντίον ορισμένων διαδηλωτών που προσπάθησαν να φθάσουν στην πλατεία και χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διασκορπίσει άλλους. Σημειώθηκαν συγκρούσεις σώμα με σώμα και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει τουλάχιστον 100 προσαγωγές.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές που συμμετείχαν νωρίτερα στην ανθρώπινη αλυσίδα που σχημάτισαν χιλιάδες άνθρωποι με αφορμή την σύνοδο για την κλιματική αλλαγή κρατούσαν πλακάτ υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της αποτροπής της κλιματικής αλλαγής αλλά και υπέρ της δημοκρατίας και κατά των αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο ακριβώς αυτών των μέτρων ασφαλείας, απαγορεύτηκε από τις γαλλικές αρχές η μεγάλη διαδήλωση που είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες με αφορμή την Παγκόσμια Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή. Στο πλαίσιο δε των ίδιων μέτρων έχει επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός σε αρκετούς περιβαλλοντικούς ακτιβιστές στη Γαλλία τις μέρες αυτές.

«Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν ταραχοποιά στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τους προασπιστές του περιβάλλοντος» επισήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος και κατήγγειλε τα «λυπηρά, θα έλεγα ακόμα και σκανδαλώδη» επεισόδια. «Αυτά τα πρόσωπα δεν έχουν καμία θέση και θα κάνουμε τα πάντα για να τους απομακρύνουμε» προειδοποίησε ο Ολάντ, ο οποίος προσέθεσε: «για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν επιτρέπονται οι διαδηλώσεις» και «επιβλήθηκαν κατ’ οίκον περιορισμοί».

«Είναι διπλά λυπηρό, θα έλεγα ακόμα και σκανδαλώδες. Στην πλατεία της Δημοκρατίας (σημειώθηκαν αυτά τα επεισόδια), εκεί όπου οι πολίτες έχουν αφήσει όλα αυτά τα λουλούδια, αυτά τα κεριά στη μνήμη εκείνων που σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των τρομοκρατών» την 13ης Νοεμβρίου, σημείωσε ο ίδιος. Όμως επίσης, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, «σε σχέση με το διακύβευμα της διάσκεψης για το Κλίμα που θα συμβάλει προκειμένου η Υφήλιος να αποφασίσει για το μέλλον του πλανήτη».

 

ΓαλλίαΔΙΑΔΗΛΩΣΗδικαίωμα διαδήλωσηςεπεισόδιακλίμαΟλάντΠαρίσιπροσαγωγές