Τουρκία: Διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία Ελτσί

Σοβαρά επεισόδια λαμβάνουν χώρα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης όπου βρίσκεται σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τη σημερινή δολοφονία Κούρδου δικηγόρου.

Οι αστυνομικές αρχές της Τουρκίας, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα και αναμεταδίδει το skai.gr, προχώρησαν πριν από λίγη ώρα σε εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τον αριθμό των συλλήψεων ή για τραυματισμούς.

Σήμερα στις 11 το πρωί στο Ντιγιάρμπακιρ δολοφονήθηκε ο Ταχίρ Ελτσί, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης. Κατά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν 11 άτομα. Ο δράστης διέφυγε.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης Τύπου που έκανε ο Ελτσί μαζί με άλλους συναδέλφους του, ο δράστης που σύμφωνα με το τουρκικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων DHA ήταν γενειοφόρος, πυροβόλησε στο πλήθος με αποτέλεσμα να δεχθεί ο Ελτσί μια σφαίρα στο κεφάλι.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια εκπομπής στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο Ελτσί είχε πει: «Το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Παρότι κάποιες ενέργειές του είναι τρομοκρατικές, πρόκειται για ένοπλη πολιτική οργάνωση». Μετά από πέντε μέρες είχε προσαχθεί με την κατηγορία της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης. Το δικαστήριο τον έκρινε μη προφυλακιστέο στη δίκη, στην οποία ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης 7,5 ετών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στη δολοφονία είπε ότι «το γεγονός αυτό έδειξε πόσο σωστή είναι η αποφασιστικότητά μας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των λαών Ερτουγρούλ Κιουρκτσού έκανε λόγο για «επίσημη δολοφονία» που» διαπράχθηκε από το παρακράτος». Ο Κιουρκτσού είπε επίσης ότι «μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες δολοφονίες».

δολοφονία Κούρδου δικηγόρουΤουρκία