Να μην παίζει η Ρωσία με την φωτιά

Λάδι στη φωτιά στις σχέσεις των δύο χωρών ρίχνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να μην παίζει με την φωτιά. Σε σημερινή του ομιλία ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι η τουρκική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία έχει ενοχληθεί από την προσπάθεια της Ρωσίας να επεκτείνει τη σύγκρουση που άρχισε μεταξύ των δύο χωρών λόγω της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά στο επίπεδο της οικονομίας και των γενικότερων διμερών σχέσεων και επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να τραυματιστούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

«Συμβουλεύω τη Ρωσία να μην παίζει με τη φωτιά» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και κάλεσε το Κρεμλίνο να σταματήσει τους ισχυρισμούς για επαφές με τους τρομοκράτες και ισχυρίστηκε ότι έχει αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος πουλάει πετρέλαιο στο καθεστώς Άσαντ.

Ο κ. Ερντογάν αναρωτήθηκε αν «είναι νόμιμο να στηρίζεται ένας άνθρωπος (σ.σ. ο Μπασάρ αλ Άσαντ), ο οποίος προεδρεύει ενός κράτους τρομοκρατίας;» ενώ τοποθετούμενος στο ζήτημα της αγοραπωλησίας πετρελαίου, επισήμανε πως η χώρα του «δεν είναι τόσο ανήθικη για να αγοράζει πετρέλαιο από μία τρομοκρατική οργάνωση». Σε ό,τι αφορά το περιστατικό με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν το κατέρριψε σκόπιμα και πρόσθεσε ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία αυτόματη ενέργεια στην παραβίαση των συνόρων ως εφαρμογή των όρων.

Απευθυνόμενος εκ νέου στο Κρεμλίνο, τόνισε πως η Ρωσία πρέπει να καταθέσει αποδείξεις στους ισχυρισμούς της κατά της Τουρκίας, από τις καταγραφές του ραντάρ και το ηχητικό και προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα είναι ένοχοι για άδικες και κραυγαλέες κατηγορίες».

Νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ζητήσει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 30 Νοεμβρίου στο Παρίσι όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι «από την τουρκική πλευρά υπήρξε πρόταση για συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και αυτή διαβιβάστηκε στον πρόεδρο Πούτιν» χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αποδεχθεί την τουρκική πρόταση.

 

ΡωσίαΤαγίπ ΕρντογάνΤουρκία