Τα θύματα της επίθεσης στο Παρίσι τιμά η Γαλλία

Με μια εθνική τελετή στο Invalides στο Παρίσι, οι Γάλλοι τιμούν σήμερα τους- νέους στην συντριπτική πλειοψηφία- συμπατριώτες τους που έχασαν τόσο άδικα την ζωή τους, όταν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χτύπησαν σε διαφορετικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, την μαύρη Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου. Υπό τους ήχους της ορχήστρας, ο Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, μέλη της κυβέρνησης και άλλοι πολιτικοί  όπως ο πρώην Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχουν ήδη φθάσει στο Invalides, ένα συγκρότημα κτιρίων και μουσείων που σχετίζεται με την γαλλική στρατιωτική ιστορία.

Η τελετή- στην οποία θα παρευρεθούν πάνω από 2.000 άτομα -θα διαρκέσει περίπου μία ώρα. Περίπου στις 10.30 (11.30 ώρα Ελλάδας) έφθασε στον χώρο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Στην αρχή ακούστηκε η Μασσαλιώτιδα, ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας, από την προεδρική φρουρά, κατόπιν καλλιτέχνες ερμήνευσαν τραγούδια, ενώ υπό τους ήχους της μουσικής, οι φωτογραφίες των θυμάτων εμφανίστηκαν σε γιγαντοοθόνη. Στην συνέχεια όλοι στάθηκαν όρθιοι και άρχισε η συγκινητική ανάγνωση των ονομάτων και των ηλικιών των θυμάτων (κυρίως 25-35 ετών).

Στην ομιλία του ο Φρανσουά Ολάντ θα αποτίσει φόρο τιμής σε αυτή την γενιά που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα, αφού όπως προκύπτει το 60% των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων ήταν κάτω των 35 ετών και θα τονίσει ότι δεν χτυπήθηκε μόνο μια γενιά, αλλά ένας τρόπος ζωής: η μουσική, η γιορτή, η φιλία, η αγάπη, η ζωή γενικά. Ο Γάλλος Πρόεδρος, αναμένεται επίσης να καλέσει τους συμπατριώτες του να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως πριν, δίνοντας την καλύτερη απάντηση «σε όσους εξυμνούν τον θάνατο», χρησιμοποιώντας την φράση «αυτοί είμαστε».

«Η επιλογή του τόπου, του Invalides, εξυψώνει τα θύματα της 13ης Νοεμβρίου σε μια βαθμίδα παρόμοια με αυτή των ηρώων πολέμου, σε ήρωες καθημερινούς. Αυτό δεν τους μεταμορφώνει σε μαχητές, αλλά υπάρχει λίγο και από αυτό το στοιχείο. Αυτές οι επιθέσεις συνιστούσαν πράξη πολέμου, πρόκειται για πόλεμο, συνεπώς αυτά τα θύματα είναι θύματα πολέμου. Με την τελετή στο Invalides, τα θύματα της τρομοκρατίας τελικά αναγνωρίζονται ως εκπρόσωποι μιας συγκεκριμένης ιδέας που είναι αυτή η ιδέα του πολιτισμού μας» εξηγεί μιλώντας στην Figaro, ο Πατρίκ Γκαρσία, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Cergy-Pointoise.

Και τα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων είναι αφιερωμένα σήμερα στη μνήμη των θυμάτων, ενώ οι πολίτες βάζουν την γαλλική σημαία στα σπίτια τους, απλοί άνθρωποι και δημοσιογράφοι φωτογραφίζονται με τα εθνικά γαλλικά χρώματα. Ορισμένοι από τους συγγενείς των θυμάτων αρνήθηκαν να παρευρεθούν στην τελετή , σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία των αρχών να προστατεύσουν τους πολίτες, μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών στην σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και το εβραϊκό σουπερμάρκετ, τον Ιανουάριο που στοίχισαν την ζωή συνολικά σε 17 ανθρώπους.

Σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο Ολάντ, η Emmanuelle Prevost που έχασε τον αδερφό της Φρανσουά-Ξαβιέ στο μακελειό κατά τη συναυλία στο Μπατακλάν, ξεχειλίζει από οργή για την ολιγωρία της κυβέρνησης: «Υπήρξαν 17 θύματα στην Γαλλία, από την 7η έως και την 9 Ιανουαρίου. Έκτοτε τίποτα δεν έχει γίνει, αν ψηφίστηκαν νομοσχέδια, τίποτα δεν έχει εφαρμοστεί. Δέκα μήνες αργότερα, τα ίδια άτομα μπόρεσαν να το επαναλάβουν και αυτή την φορά να προκαλέσουν δεκαπλάσιους θανάτους. Ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε και πολιτικοί, αλλά δεν θέλουμε την χειραψία σας, τον φόρο τιμής και θεωρούμε υπεύθυνο το κόμμα σας για αυτό που συνέβη. Έπρεπε να δράσετε νωρίτερα και οι επιθέσεις του Ιανουαρίου θα έπρεπε να είναι αρκετές».

Κατά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περίπου 350 τραυματίστηκαν.

Πηγή: ethnos

ΓαλλίαεκδήλωσηθύματαΠαρίσι