"Στόχος, ό,τι θα μας εμποδίσει" - Σώος ο δεύτερος πιλότος

“Προειδοποιούμε, ότι όλοι οι στόχοι, οι οποίοι θα αποτελέσουν για μας δυνητικό κίνδυνο, θα καταστραφούν”.

Με αυτή τη φράση ολοκλήρωσε την παρουσίαση των πρώτων, άμεσων στρατιωτικών μέτρων της Ρωσίας μετά την κατάρριψη του βομβαρδιστικού της στην Συρία από τουρκικά αεροπλάνα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιστράτηγος, Σεργκέι Ρουντσκόι.

Στο εξής, τα ρωσικά βομβαρδιστικά θα επιχειρούν στην Ρωσία συνοδεία καταδιωκτικών, ενώ, το καταδρομικό “Μόσχα”, το οποίο, εκτός των άλλων, φέρει και αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα “Φορτ” (σσ το ναυτικό αντίστοιχο του S-300) θα καταπλεύσει στα ανοιχτά της Λαττάκειας για να υποστηρίξει τα βομβαρδιστικά.

Το σημαντικότερο είναι ότι τα παραπάνω θα συμβούν στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τις επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η Ρωσία θα δρα στην Συρία όπως ακριβώς νομίζει κάθε φορά, σε συνεργασία αποκλειστικά με τον συριακό κυβερνητικό στρατό, θεωρώντας στο εξής και επίσημα ως στόχους, οποιονδήποτε και οτιδήποτε προσπαθήσει να σταθεί εμπόδια σε αυτή τη δράση, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Τουρκίας.

Σήμερα, το ρωσικό πρακτορείο Novosti μεταδίδει τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται πηγή στην αμερικανική προεδρία, πως οι ΗΠΑ υποθέτουν ότι το ρωσικό SU-24 καταρρίφθηκε ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας, μετά από ολιγόχρονο πέρασμα από τον τουρκικό εναέριο χώρο. Η πηγή σημείωσε ότι αυτό προκύπτει από τα “θερμά ίχνη” του αεροπλάνου.

Λίγο πριν έγινε γνωστό ότι ο ένας από τους δύο Ρώσους πιλότους του Su-24 το οποίο κατερρίφθη χθες από την Τουρκία διασώθηκε από τον συριακό στρατό και μεταφέρεται στη ρωσική βάση στη Συρία.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ρώσος Πρεσβευτής στη Γαλλία, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Ο ένας πιλότος τραυματίσθηκε όταν έπεσε με το αλεξίπτωτο και σκοτώθηκε με άγριο τρόπο στο έδαφος από τους τζιχαντιστές στην περιοχή και ο δεύτερος κατόρθωσε να αποδράσει και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισυνελέγη από τον συριακό στρατό και πρέπει να μεταφέρεται στην ρωσική αεροπορική βάση» δήλωσε ο Αλεξάντρ Ορλόφ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Στο μεταξύ, σε διπλωματικό επίπεδο, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριμπκόφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν περιμένει ότι το ΝΑΤΟ θα επιδείξει αντικειμενικότητα στο συμβάν της κατάρριψης του SU-24, παίρνοντας φυσικά το μέρος της Τουρκίας.

Χθες το βράδυ, εκατοντάδες πολίτες πραγματοποίησαν πολύωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία της Τουρκίας στην Μόσχα.

κατάρριψη αεροπλάνουΡωσίαΣυρίαΤουρκία