Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας

«Άρωμα» πολέμου χαρακτηρίζει πλέον τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού την Τρίτη το πρωί από την Τουρκία, μια ενέργεια που ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «πισώπλατη μαχαιριά» που δεν θα μείνει αναπάντητη ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως αναγκαία κίνηση καθώς παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος της και η παραβίαση δεν τερματίστηκε παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας.  Την εκδοχή αυτή αμφισβητεί έντονα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιμένοντας ότι έχει όλα τα στοιχεία για να αποδείξει ότι «δεν υπήρξε καμία παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου».

Την τουρκική εκδοχή υιοθέτησαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στην Τουρκία και επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ρωσία επειδή «δεν στοχεύει μόνο θέσεις του ISIS και αυτό περιπλέκει την κατάσταση». Εντούτοις, και η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ ζήτησαν να χαμηλώσουν οι τόνοι και να επικρατήσει η διπλωματία, με κύκλους προσκείμενους στον Ομπάμα να δηλώνουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συνομιλήσει με τον Ερντογάν.  Την ίδια ώρα, η Μόσχα είναι εμφανές ότι δεν έχει ακόμη «ανοίξει τα χαρτιά της» ως προς το πώς προτίθεται ν’ αντιδράσει.

Η Τουρκία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι κατέρριψε ένα «άγνωστο αεροσκάφος» το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο της. Μάλιστα, η Άγκυρα υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.

«To SU-24 κατερρίφθη από πύραυλο τουρκικού F-16 και πραγματοποιήθηκε ενώ το ρωσικό μαχητικό πετούσε 1 χλμ μακριά από τα τουρκικά σύνορα, συνεπώς δεν συνιστούσε σε καμία περίπτωση, απειλή για την Τουρκία», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το μαχητικό είχε στόχο θέσεις τρομοκρατών στα βουνά στης βόρειας Λαττάκιας στη Συρία όπου συγκεντρώνονται μαχητές που ξεκινούν κυρίως από τουρκικό έδαφος. Μετά το πρωτοφανές περιστατικό θα υπάρξουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, προειδοποίησε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία σέβεται τα περιφερειακά συμφέροντα άλλων κρατών, αλλά όπως υπογράμμισε «η φρικαλεότητα που διέπραξε η Τουρκία δεν θα μείνει αναπάντητη».

Χαρακτήρισε μάλιστα, όπως σημειώνει το ethnos.gr, «ανησυχητικό» το γεγονός πως η Άγκυρα δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Μόσχα μετά το συμβάν και έσπευσε να ζητήσει έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ (για σήμερα το απόγευμα), προσθέτοντας ότι η Τουρκία προφανώς επιθυμεί το ΝΑΤΟ να υπηρετεί τα συμφέροντα των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ακύρωσε την- προγραμματισμένη για τις 25 Νοεμβρίου-επίσκεψή του στην Τουρκία και συνιστά στους Ρώσους πολίτες να μην μεταβαίνουν σε αυτή. Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας– στο οποίο κλήθηκε ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος στη Μόσχα-διαβεβαιώνει ότι το ρωσικό μαχητικό δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το ρωσικό τζετ SU-24 κατερρίφθη από τουρκικό F-16 πάνω από συριακό έδαφος, καθώς επέστρεφε στην αεροπορική βάση Khmeimim και συνεπώς δεν υπήρξε καμία παραβίαση. Το αεροσκάφος συνετρίβη στα 4 χλμ μακριά από την μεθόριο Τουρκίας-Συρίας.

Από την πλευρά του, το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και διευκρίνισε ότι δύο τουρκικά F-16S συμμετείχαν στην κατάρριψή του.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο Αμερικανός συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν, επικεφαλής της δυτικής συμμαχίας που βομβαρδίζει το ISIS, υποστήριξε ότι ναι μεν ο τουρκικός στρατός προειδοποίησε τους Ρώσους πιλότους τουλάχιστον 10 φορές, παράλληλα, όμως, η παραβίαση «δεν διήρκεσε περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα»!

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της και να απαντήσει αν ο εναέριος χώρος της παραβιαστεί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου είπε πως ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλειά της.

Θρίλερ με τους δύο Ρώσους πιλότους

Οι δυο πιλότοι του ρωσικού μαχητικού εκτινάχτηκαν από το αεροσκάφος, ενώ Σύροι αντάρτες αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας εκ των πιλότων είναι νεκρός. Μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα και βίντεο, στο οποίο διακρίνεται αναίσθητος και βαριά τραυματισμένος ένας άνδρας που φέρεται να είναι ένας εκ των δυο πιλότων, περικυκλωμένος από αντάρτες.

Πάντως σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Skynews- επικαλούμενο πηγές- και οι δυο πιλότοι είναι νεκροί. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters, ένα από τα ηγετικά στελέχη της Ταξιαρχίας των Τουρκομάνων στην Συρία, δήλωσε ότι οι αντάρτες της ομάδας του ήταν εκείνοι που άνοιξαν πυρ κατά των πιλότων του ρωσικού μαχητικού την ώρα που έπεφταν με αλεξίπτωτα από το αεροσκάφος που κατερρίφθη από τουρκικό F-16.

Τουρκικές πηγές, πάντως, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, διέρρεαν ότι οι Ρώσοι πιλότοι είναι ζωντανοί και ότι η Άγκυρα θα διαμεσολαβήσει για να τους παραλάβει σώους.

Το απόγευμα της Τρίτης έγινε γνωστό ότι πιθανότατα υπάρχει και τρίτη ρωσική απώλεια καθώς ρωσικά ελικόπτερα που έσπευσαν στην περιοχή για να περισυλλέξουν τους Ρώσους πιλότους δέχτηκαν πυρά και φέρεται να σκοτώθηκε ένας διασώστης. Επισήμως, πάντως, το θρίλερ με την τύχη των δύο Ρώσων πιλότων συνεχίζεται.

κατάρριψη αεροσκάφουςΡωσίαΣυρίαΤουρκία