Κοινή διακήρυξη Πάπα-Πατριάρχη Βαρθολομαίου για χριστιανικό διάλογο

Με την υπογραφή κοινής διακήρυξης για τον χριστιανικό διάλογο αλλά και αναφορές στην ανησυχητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, ολοκληρώθηκε στο Φανάρι, η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου. Είχε προηγηθεί η πανηγυρική Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, παρουσία του Ποντίφικα και της συνοδείας του.

Στο κοινό ανακοινωθέν -που οι δύο Εκκλησίες και οι δύο Προκαθήμενοι είχαν επεξεργαστεί κατά διάρκεια της προετοιμασίας της επίσημης επίσκεψης- τονίζεται η ανάγκη για τη συνέχιση του ενδοχριστιανικού διαλόγου στην παράδοση που έχει ξεκινήσει μετά την άρση σχίσματος, αλλά και για πρώτη φορά τίθενται ευθέως πολιτικά ζητήματα, όπως η επιβίωση των χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Οι χριστιανικές κοινότητες απειλούνται με πλήρη εξαφάνιση, τονίζεται στο ανακοινωθέν, στο οποίο επισημαίνεται: «Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε μια Μέση Ανατολή χωρίς χριστιανούς».

Μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης ακολούθησε γεύμα στο οποίο παρακάθισε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Μετα το πέρας του γεύματος ο Πάπας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του και αποχώρησε εν μέσω κωδωνοκρουσιών και ισχυρών μέτρων ασφαλείας.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί πανηγυρική θεία λειτουργία στον ναό του Αγίου Γεωργίου, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου και με την συμμετοχή των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας το Σύμβολο της Πίστεως (“Πιστεύω”) στην αρχική ελληνική εκδοχή του διαβάστηκε από τον άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

 

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις στο Φανάρι ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Αμανατίδης.

Στο τέλος της λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας αντήλλαξαν τα καθιερωμένα μηνύματα, που ανταλλάσσουν μετά την άρση του Σχίσματος των Εκκλησιών στη δεκαετία του ’60. Από τον εξώστη του Πατριαρχικού Οίκου, οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες χαιρέτησαν τους πιστούς.

Την πανηγυρική θεία λειτουργία, καθώς και τις τελετές που θα ακολουθήσουν, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, ενώ εκατοντάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία βρέθηκαν στο Φανάρι για να καλύψουν την επίσκεψη του Πάπα.

«Ο μουσουλμανικός κόσμος να καταδικάσει την τρομοκρατία»

Το Ισλάμ είναι μία ειρηνική θρησκεία και όλοι οι μουσουλμάνοι ηγέτες θα πρέπει να καταδικάσουν κατηγορηματικά την τρομοκρατία, γεγονός που θα συμβάλει στο να αποσυνδεθεί το Ισλάμ από την τρομοκρατία, κάτι που αποτελεί στερεότυπο, δήλωσε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος κατά την επιστροφή του από τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο πάπας είπε ακόμη ότι κατανοεί το ότι οι μουσουλμάνοι προσβάλλονται από αυτό το στερεότυπο.
Έκανε έκκληση για «μία παγκόσμια καταδίκη (της τρομοκρατίας), και από τους ίδιους τους μουσουλμάνους, που έχουν την δική τους ταυτότητα και λένε ΄δεν είμαστε τέτοιοι, το Κοράνι δεν είναι τέτοιο, είναι ένα βιβλίο για την ειρήνη, είναι ένα προφητικό βιβλίο ειρήνης. Δεν είναι αυτό το Ισλάμ’».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Τουρκία–όπου καταδίκασε πολλές φορές την δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους–ο πάπας είπε ότι την παραπάνω πρόταση έκανε κατά τις κατ΄ιδίαν συνομιλίες που είχε την Παρασκευή με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Είπα στον πρόεδρο ότι θα ήταν πολύ ωραίο αν όλοι οι ισλαμιστές ηγέτες -είτε πρόκειται για πολιτικούς, θρησκευτικούς ή ακαδημαϊκούς ηγέτες- καταδίκαζαν δημοσίως αυτό καθώς κάτι τέτοιο θα βοηθούσε την πλειονότητα των μουσουλμάνων», είπε ο Φραγκίσκος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Αλλά αυτό θα πρέπει να προέλθει από τα στόματα των ηγετών τους, από θρησκευτικούς ηγέτες, ακαδημαϊκούς ηγέτες, διανοούμενους και πολιτικούς ηγέτες», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι της Καθολικής Εκκλησίας έχουν καλέσει τους ισλαμιστές ηγέτες να καταγγείλουν με μεγαλύτερη δριμύτητα το Ισλαμικό Κράτος αλλά τα λόγια του πάπα κατά την επιστροφή του ήταν μέχρι στιγμής οι πιο ξεκάθαρες δηλώσεις επί του ζητήματος.

 

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64101316

διάλογοςΚοινή ΔιακήρυξηΠάπας ΦραγκίσκοςΦανάριΧριστιανισμός