Κόκκινος συναγερμός στο Βέλγιο για τρομοκρατικό χτύπημα

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας σε Ευρώπη αλλά και στο Μάλι υπό το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. Την αύξηση του επιπέδου συναγερμού για τρομοκρατία στην πόλη των Βρυξελλών στο ανώτατο όριο λόγω ενός «κινδύνου επιθέσεων από πρόσωπα με όπλα και εκρηκτικές ύλες» επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ.

Ο επικεφαλής της βελγικής κυβέρνησης επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου, ότι είναι υπαρκτή μια «απειλή διάπραξης επιθέσεων από πρόσωπα με την χρήση όπλων και εκρηκτικών υλών σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας», δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση του επιπέδου συναγερμού – που ανήλθε πλέον στο επίπεδο 4 – σε όλη την περιοχή των Βρυξελλών, στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών όπως και στο Βιλβόρντε, μια κοινότητα στη Φλάνδρα όπου πολλοί νέοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Όλοι οι σταθμοί του μετρό παραμένουν κλειστοί σήμερα στην πρωτεύουσα του Βελγίου και πολλές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Μεταξύ αυτών μια συναυλία του Τζόνι Χάλιντεϊ.  Ο Βέλγος Πρωθυπουργός συγκάλεσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.  «Διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για να εκτιμήσουμε ότι η απειλή είναι συγκεκριμένη και επικείμενη», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντιντιέ Ρεντέρς προσερχόμενος στη σύσκεψη.

Διπλωματικός πυρετός για χερσαία επίθεση κατά του ISIS

Eν τω μεταξύ, μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εδώ και τώρα θα ζητήσει ο Γάλλος Πρόεδρος στα ταξίδια του στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί να συγκροτήσει ένα κοινό μέτωπο Γαλλίας-ΗΠΑ-Ρωσίας κατά της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη Τρίτη και να του εκθέσει τα προβλήματα και την ζημιά που έχουν προκαλέσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση και η αυξανόμενη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων μετά τα αιματηρά χτυπήματα των τζιχαντιστών στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στους Αμερικανούς είναι ότι η κρίση αποσταθεροποιεί την Ευρώπη. Τα προβλήματα από τις επιθέσεις στο Παρίσι και την προσφυγική κρίση δείχνουν ότι δεν έχουμε χρόνο. Είναι έκτακτη ανάγκη», είπε ανώνυμα ο Γάλλος διπλωμάτης.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Φρανσουά Ολάντ έχει ζητήσει σε όλους τους τόνους τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου με αποκλειστικό στόχο την εξαφάνιση του Ισλαμικού Κράτους. Οι ΗΠΑ αν και δεν διαφωνούν για την ανάγκη μάχης κατά των τζιχαντιστών εντούτοις ακολουθούν μία άλλη στρατηγική με αεροπορικές επιθέσεις και ενίσχυση των Κούρδων ανταρτών στο έδαφος προκειμένου να μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Για το Παρίσι, αυτή η τακτική δεν αποδίδει και επιπλέον έχει φέρει την Ουάσινγκτον σε δύσκολη θέση έναντι της Τουρκίας, χώρας – μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία μάχεται κατά των συγκεκριμένων Κούρδων ανταρτών.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χερσαία επέμβαση στη Συρία και η συριακή κρίση θα επιλυθεί μόνο εάν ο Πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ παραιτηθεί.

Αντίθετα το Κρεμλίνο, βλέπει μία λύση στην συριακή κυβέρνηση ως την μοναδική εξουσία, η οποία μπορεί να παρέχει χερσαίες δυνάμεις κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η τύχη του Προέδρου της Συρίας θα πρέπει να αποφασιστεί σε εκλογές ενώ η Ουάσινγκτον επιμένει ότι ο αλ Άσαντ δεν θα πρέπει να εμπλακεί καθόλου στην πολιτική διαδικασία μετάβασης της εξουσίας.

Και το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δώσει το «πράσινο φως» για μία χερσαία επιχείρηση στη Συρία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ το θέμα αυτό δεν έχει καν συζητηθεί.

Συνάντηση Ολάντ-Κάμερον τη Δευτέρα

Ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντήσει τον Βρετανό Πρωθυπουργό τη Δευτέρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η μάχη κατά του ISIS μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι.

Συνελήφθη ύποπτος στο Βέλγιο

Κατηγορίες για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι απαγγέλθηκαν σε έναν ύποπτο που συνελήφθη την Πέμπτη στο Βέλγιο, όπως ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία χθες, Παρασκευή.

«Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε» εναντίον του προσώπου αυτού «που οδηγήθηκε χθες για ανάκριση στο πλαίσιο της υπόθεσης που αφορά τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Παρίσι την προηγούμενη Παρασκευή», ανέφερε η εισαγγελία. «Κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιθέσεις και συμμετοχή στις δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», πρόσθεσε.

Νωρίτερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου είχε επισημάνει ότι μια έρευνα που διεξήχθη την Πέμπτη στη συνοικία Λέκεν των Βρυξελλών κατέληξε σε δύο συλλήψεις. Ένας από τους συλληφθέντες αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η κράτηση του δεύτερου παρατάθηκε.

Παράλληλα, η εισαγγελία σημείωσε στη χθεσινή της ανακοίνωση ότι άφησε ελεύθερο και τον μόνο ύποπτο που κρατούνταν ακόμη από τους επτά ανθρώπους που είχαν συλληφθεί την Πέμπτη και ανήκαν στο περιβάλλον του Μπιλάλ Χάντφι, έναν από τους τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Επτά άνθρωποι, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή, συνελήφθησαν την Πέμπτη στη διάρκεια έξι ερευνών που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες, και κυρίως στη συνοικία Μόλενμπεκ που θεωρείται βάση του ευρωπαϊκού τζιχαντισμού. Στη συνοικία αυτή ζούσε ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ καθώς και οι αδελφοί Μπραχίμ και Σάλαχ Αμπντεσλάμ.

Τουρκία: Συνελήφθη ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις στο Παρίσι

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν Βέλγο μαροκινής καταγωγής με την υποψία ότι έψαξε και καθόρισε τις τοποθεσίες εναντίον των οποίων το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε τις επιθέσεις της προηγούμενης Παρασκευής στο Παρίσι, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Dogan.

Ο Άχμετ Νταχμάνι, 26 ετών, συνελήφθη σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην παραλιακή πόλη της Αττάλειας, σύμφωνα με το Dogan, το οποίο δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι πηγές του. Τούρκοι αξιωματούχοι προς το παρόν δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο.

Όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο, ακόμη δύο άνδρες, και οι δύο Σύροι πολίτες, συνελήφθησαν σε έναν κοντινό αυτοκινητόδρομο με την υποψία ότι είχαν σταλεί από το ΙΚ για να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση του Νταχμάνι μέσω των συροτουρκικών συνόρων. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πρόσεξε για πρώτη φορά τον Νταχμάνι όταν έφτασε αεροπορικώς στην Αττάλεια και τον εντόπισε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε.

Ψήφισμα για λήψη μέτρων κατά του Ι.Κ. ενέκρινε ο ΟΗΕ

Ομόφωνα ενέκρινε το δεκαπενταμελές Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλε η Γαλλία και το οποίο προβλέπει να ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για να αντιμετωπιστεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε την Παρασκευή όσα κράτη έχουν τη δυνατότητα, να συμμετάσχουν στον αγώνα ενάντια στους μαχητές του Ι.Κ. σε Συρία και Ιράκ, εντείνοντας τις προσπάθειές τους για αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων από τους τζιχαντιστές, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μια παγκόσμια και άνευ προηγουμένου απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια.

Πηγές: Αθηναϊκό Πρακτορείο, naftemporiki, euro2day

"κόκκινος συναγερμός"ΒέλγιοΕπιθέσειςΕυρώπηΣυλλήψειςΤουρκίαΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ