Reuters - Der Spiegel: Ο Αμπααούντ δεν ήταν ποτέ Ελλάδα, αλλά ανακρίθηκε στη Γερμανία

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί στο γεγονός ότι ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Αμντελχαμίντ Αμπαούντ ήταν ποτέ στη χώρα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, τίποτα δεν έχει βρεθεί που να δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν ποτέ στην Ελλάδα» ανέφερε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά του. Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρντ Καζενέβ ισχυρίστηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία μη Ευρωπαϊκής χώρας είχε ενημερώσει πως ο τζιχαντιστής ήταν στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας αξιωματούχος τόνισε ότι οι γαλλικές αρχές ουδέποτε είχαν ενημερώσει επίσημα τη χώρα πως είχαν στη διάθεσή τους πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο Αμπαούντ κυκλοφορούσε στη χώρα μας. Τον περασμένο Ιανουάριο, η ελληνική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι για συμμετοχή σε αποτυχημένη τρομοκρατική επίθεση εναντίον της βελγικής αστυνομίας. Δύο από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα ενώ ο τρίτος, ο 33χρονος Αλγερινός Ομάρ Νταμάς εκδόθηκε στο Βέλγιο.

Αλλά η ελληνική αστυνομία τονίζει ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να συνδέουν τον Νταμάς με τον Αμπαούντ. Μάλιστα, τονίζουν ότι το κινητό τηλέφωνο που εντοπίστηκε στο αθηναϊκό διαμέρισμα επίσης δεν αποδείχτηκε να έχει καμία σχέση με τον «αρχιτέκτονα» των επιθέσεων στο Παρίσι.

«Ο άντρας που συνελήφθη δεν είχε καμία σχέση με τον Αμπαούντ» δήλωσε αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών. Ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι οι αρχές αντιπαρέβαλλαν τις φωνές που ακούγονται στα ηχητικά μηνύματα του κινητού με ακουόγραμμα της φωνής του Αμπαούντ αλλά δεν ταίριαζαν.

Αντίθετα, ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού είχε ανακριθεί από τη γερμανική αστυνομία σε ένα αεροδρόμιο στις αρχές του 2014, πριν επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, ανέφερε σήμερα το περιοδικό Der Spiegel επικαλούμενο αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο 28χρονος Βέλγος που σκοτώθηκε την Τετάρτη σε επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας στο Σεν Ντενί, είχε δηλώσει στη γερμανική αστυνομία ότι ήθελε να επισκεφθεί συγγενείς και φίλους του στην Τουρκία και ότι κατόπιν θα επέστρεφε στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Spiegel, η ανάκρισή του έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2014.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν το δημοσίευμα.

Σε ένα διαδικτυακό, αγγλόφωνο περιοδικό που εκδίδεται από το Ισλαμικό Κράτος ο Αμπααούντ είχε καυχηθεί για την “ευκολία” με την οποία μετακινείται από τη Συρία στο Βέλγιο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας ανέφερε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η πληροφορία του περιοδικού Spiegel ότι ο Αμπαούντ είχε περάσει από την Αυστρία στη Γερμανία στις 9 Σεπτεμβρίου φέτος ήταν λανθασμένη. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι ο άνθρωπος που πέρασε τα σύνορα μαζί με άλλους δύο ύποπτους ήταν ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος καταζητείται σήμερα για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Πηγές: imerisia.gr, ethnos.gr

ISISΑμπααούντΓερμανίαΕΛΛΑΔΑτρομοκρατικές επιθέσεις