Σε συναγερμό το Αννόβερο - Δεν επιβεβαιώνεται, καταρχήν, ο εντοπισμός εκρηκτικών

Οι γερμανικές αρχές, ώρα μετά την ανακοίνωση ματαίωσης του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Ολλανδίας και την εκκένωση του γεμάτου σταδίου στο Αννόβερο κατέστησαν σαφές ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι εντοπίστηκαν εκρηκτικά έξω από το στάδιο, μια πληροφορία που κυκλοφορούσε έντονα στα ΜΜΕ εντός και εκτός χώρας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους, τόνισε παράλληλα, ότι στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία σύλληψη ή προσαγωγή υπόπτου. Οι αρχές είχαν αποκλείσει και το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, λόγω ενός δεύτερου ύποπτου πακέτου.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών, Ντε Μαζιέρ, δήλωσε ότι η απόφαση για την ακύρωση του ποδοσφαιρικού αγώνα ήταν αναγκαία, καθώς υπήρξαν πληροφορίες, οι οποίες έκαναν λόγο για μία «ισχυρή απειλή», αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει την πηγή των πληροφοριών αυτών και το μέγεθος της απειλής, διότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία ή να δυσχεράνουν το έργο των Αρχών.

«Ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη απόφαση να ακυρώσουμε τον αγώνα, η οποία ελήφθη καθώς πολλές πληροφορίες έδειχναν προς μία συγκεκριμένη απειλή» δήλωσε ο Ντε Μεζιέρ.  Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πληροφορίες προήλθαν από πηγή του εξωτερικού. Το «παρών» στο γήπεδο αναμενόταν να δώσει και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο, μετά την απειλή για βόμβα επέστρεψε εσπευσμένα στο Βερολίνο. Πάντως, οι αρχές διέψευδαν ότι είχε ήδη φτάσει στο γήπεδο.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), το οποίο επικαλείται κύκλους ασφαλείας της Γερμανίας, μεταδίδει ότι η απειλή ήταν «ισλαμιστικού χαρακτήρα» και η σχετική ενημέρωση έφτασε στο Βερολίνο από μυστική υπηρεσία ξένης χώρας, και πιο συγκεκριμένα από τη Γαλλία. Κατά την αστυνομία του Αννόβερο, ελήφθησαν «συγκεκριμένες» πληροφορίες για σχεδιαζόμενη βομβιστική επίθεση εντός του σταδίου περίπου 15 λεπτά πριν ανοίξουν οι πύλες.

Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη, ενώ διεξάγονται έλεγχοι σε πεζούς και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Η αστυνομία ζητά από τους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους και το μετρό δεν σταματά σε κάποιους σταθμούς. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της πόλης Φόλκερ Κλούβε, ειδοποιήθηκαν όλοι οι διοργανωτές συναυλιών στην πόλη και τους συνεστήθη να ακυρώσουν τις αποψινές εκδηλώσεις.

Πηγές: Αθηναϊκό Πρακτορείο, naftemporiki.gr, in.gr

Αννόβεροαπειλή βόμβαςαστυνομικές αρχέςΓερμανίαέρευναΣυναγερμός