Τα κύρια πολιτικά κόμματα στην Κροατία συνεχίζουν σήμερα τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, κάτι που εξαρτάται από τη μεγαλύτερη έκπληξη των βουλευτικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, τον συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων Most (Γέφυρα), που αναδείχθηκε τρίτη δύναμη.
Ο συνασπισμός με επικεφαλής την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ), σύμφωνα με τα τελικά αλλά όχι επίσημα εκλογικά, μετά και τις επαναληπτικές εκλογές σε επτά εκλογικά τμήματα που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή, καταλαμβάνει 59 έδρες στη Βουλή, ο συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) καταλαμβάνει 56 έδρες, αλλά υπολογίζει ότι θα έχει τη στήριξη των τριών βουλευτών της Δημοκρατικής Συνέλευσης Ίστριας και οκτώ βουλευτών των μειονοτήτων, ενώ έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του ενός βουλευτής που εκλέγει το Λαϊκό Κόμμα Μεταρρυθμιστών.
Η συμμαχία ανεξάρτητων υποψηφίων “Most” καταλαμβάνει 19 έδρες στη Βουλή, αλλά ένα από τα ηγετικά στελέχη της, ο Ντράγκο Πργκόμετ, την περασμένη εβδομάδα διαγράφηκε από το κόμμα λόγω μυστικών διαβουλεύσεων με τον μέχρι πρότινος Πρωθυπουργό και αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), Ζόραν Μιλάνοβιτς.
Οι επικεφαλής της συμμαχίας γνωστοποίησαν ότι θα συνεργαστούν με το συνασπισμό που θα εκφράσει ετοιμότητα να υλοποιήσει θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις και πρότειναν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τα δύο ισχυρότερα κόμματα, την αντιπολιτευόμενη Κροατική Δημοκρατική Ένωση και το κυβερνητικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Ο Πρωθυπουργός και αρχηγός του SDP, Ζόραν Μιλάνοβιτς είπε ότι πιστεύει πως θα συμφωνήσει με τη συμμαχία ανεξάρτητων υποψηφίων “Most” για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, δηλαδή τη στήριξη 76 βουλευτών.
“Εφόσον αρχίσαμε τις μεταρρυθμίσεις και τα αποτελέσματα είναι ορατά, νομίζω ότι το πιο φυσιολογικό και το καλύτερο είναι να συνεχίσουμε με τη στήριξη της συμμαχίας ‘Most’. Είμαι πολύ πιο μετριοπαθής και ρεαλιστής από τους πολιτικούς μου αντιπάλους, οι οποίοι θριαμβολογούν νύχτα και μέρα. Χρειάζομαι στήριξη, έχουμε ανάγκη από τη στήριξη της συμμαχίας ‘Most'” ανέφερε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Και ο αρχηγός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), Τόμισλαβ Καραμάρκο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτύχουν οι διαβουλεύσεις του δεξιού συνασπισμού με τη συμμαχία “Most” και τόνισε ότι θα συζητήσει με τους εκπροσώπους της για την επιχειρηματικότητα και τη δικαιοσύνη.
Η συμμαχία ανεξάρτητων υποψηφίων διοργάνωσε το σαββατοκύριακο συνάντηση εργασίας στο εθνικό πάρκο Πλίτβιτσε, στη διάρκεια της οποίας καθορίστηκε 26μελής αντιπροσωπεία για τις διαβουλεύσεις στην οποία συμμετέχουν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος και βουλευτές.
Κομματικοί και εξωκομματικοί ειδικοί εκπόνησαν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είναι όρος για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης. Στις προτεραιότητες της συμμαχίας περιλαμβάνονται επείγουσα μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και σειρά πολιτικών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Μπράνκο Χρβάτιν εκλέχθηκαν 143 βουλευτές (140 στις 10 εκλογικές περιφέρειες και τρεις στη διασπορά. Στη νέα Βουλή συμμετέχουν και οκτώ βουλευτές που εκπροσωπούν εθνικές μειονότητες.
Για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές δόθηκε η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να αξιοποιήσουν την ψήφο προτίμησης. Με το σύστημα αυτό εκλέχθηκαν 55 βουλευτές (ποσοστό 38,4%) και το σύστημα αυτό αξιοποίησε το 66,5% των ψηφοφόρων.
Στη νέα Βουλή της Κροατίας εξελέγησαν 128 άνδρες βουλευτές (84-85%) και 23 γυναίκες (15-23%). Ο νεότερος είναι ο Ίβαν Σίντσιτς από το “Ανθρώπινο Τείχος” γεννημένος το 1990 και ο μεγαλύτερος σε ηλικία ο γεννημένος το 1946 Μίροσλαβ Τούτζμαν από τον Πατριωτικό Συνασπισμό της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ).
Η νεότερη γυναίκα βουλευτής είναι η Μαρία Πουχ, γεννημένη το 1985 και η μεγαλύτερη σε ηλικία η Μάριγια Ίλιτς από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, 71 ετών.
Από σήμερα και για 48 ώρες μπορούν να υποβάλλονται ενστάσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και στη συνέχεια το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κροατίας θα γνωμοδοτήσει για τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα των εκλογών.