Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη Σύνοδο του G20. H σημερινή (σσ χθεσινή) μέρα δεν θύμιζε σε τίποτα τις πληκτικές, ατελείωτες ώρες διαβουλεύσεων των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών του κόσμου, όπως είθισται να συμβαίνει. Παντού υπήρχαν τηλεοράσεις και συνεχής ενημέρωση σε όλες τις γλώσσες για τις εξελίξεις στο Παρίσι.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν το θέμα που μονοπωλούσε κάθε συζήτηση, επίσημη και μη.
Ένα ήταν και το βασικό ερώτημα που απασχόλησε, εκτός της προκαθορισμένης ατζέντας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων: Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η ισλαμιστική τρομοκρατία, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στην Τουρκία, τη Ρωσία και το Λίβανο, χώρες δηλαδή που έχουν πληγεί το τελευταία διάστημα; Oι ηγέτες που βρίσκονται στην Αττάλεια της Τουρκίας για το G20 συμφώνησαν ότι ο πόλεμος στη Συρία είναι αυτός που τροφοδοτεί τη δεδομένη στιγμή την ισλαμιστική τρομοκρατία και την εξαγωγή της προς δυσμάς.
Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για «διπλασιασμό» της έντασης του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπό του κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να συνδράμουν περισσότερο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, δεδομένου ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη αμερικανικές επιδρομές. Ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που ηγείται των παράλληλων ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία, κάλεσε σε «συγκέντρωση όλων των δυνάμεων που μάχονται κατά του IS». Σύμφωνα με πηγές μέσα από το G20 Oμπάμα και Πούτιν συνομίλησαν κατ´ ιδίαν για περίπου μισή ώρα. Όπως εκτιμούν ειδικοί ο πάγος μεταξύ των δύο ηγετών αναφορικά με τη συριακή κρίση φαίνεται να σπάει. Το περιεχομένο των συνομιλιών τους βέβαια δεν έχει διαρρεύσει. Εντούτοις εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου που παρακολουθεί τη σύνοδο στην Αττάλεια ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν πολιτική λύση στη Συρία, με άμεση κατάπαυση του πυρός και διαμεσολαβητή τον ΟΗΕ.
Είναι πάντως αδιαμφισβήτητο ότι η ανάληψη ενός κοινού αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους θα φέρει κοντά τις ΗΠΑ με τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό όμως αναδύεται και πάλι ως κομβικός ο ρόλος της Τουρκίας, που φιλοξενεί τη Σύνοδο. Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον δεδομένου ότι η Τουρκία από τη μια πλευρά επιτρέπει αεροπορικές επιδρομές από τα εδάφη της με στόχο τη Συρία και το Ιράκ, διότι θεωρεί ότι έτσι πλήττονται και κουρδικοί στόχοι. Από την άλλη, οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει με όπλα κούρδους αντάρτες, επειδή είναι η μόνη δύναμη ξηράς που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους και είναι ανεξάρτητη από τον καθεστωτικό στρατό του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της στο προοίμιο της συνόδου είπε ότι πρέπει να σταλεί ένα «ισχυρό μήνυμα» κατά της τρομοκρατίας. «Είμαστε ισχυρότεροι από οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να προστατεύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εξωτερικά της σύνορα, προκειμένου να καταγράφονται σωστά οι πρόσφυγες και να εξουδετερώνονται πιθανοί τζιχαντιστές. Η δήλωση αυτή συνδέεται και με την ανακοίνωση των γαλλικών αρχών ότι ο ένας εκ των δραστών των επιθέσεων στο Παρίσι πιθανώς έφτασε στη Γαλλία μέσω Ελλάδας και Σερβίας. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υπογράμμισε ότι: «Οι πρόσφυγες δεν ευθύνονται για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει μια ανοιχτή ήπειρος». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να ενδυναμωθεί στο εσωτερικό της ώστε να αντιμετωπίσει φαινόμενα τρομοκρατίας. Το θέμα αυτό, όπως ανέφερε, θα βρεθεί και στο επίκεντρο την έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή.
Πηγή: DW