Τουλάχιστον ένας τρομοκράτης από τις ομάδες των τζιχαντιστών που έσπειραν το θάνατο στο Παρίσι ενδέχεται να έχει διαφύγει.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι γαλλικές αρχές μετά την ανεύρεση ενός μαύρου Seat γεμάτου αυτόματα όπλα «Καλάσνικοφ», όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της Παρασκευής.
Μέχρι τώρα οι έρευνες έχουν καταλήξει ότι έδρασαν συνολικά τρεις διαφορετικές ομάδες τζιχαντιστών, οι οποίοι άφησαν πίσω τους 129 νεκρούς, μεταξύ των οποίων περίπου 20 ξένοι, ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 350 ανθρώπους.
Την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αυτοκίνητο που βρέθηκε στο Μοντρέιγ μετέφερε την ομάδα που επιτέθηκε στους πελάτες τριών μπαρ και εστιατορίων στο ανατολικό Παρίσι.
Συνολικά επτά πρόσωπα, μέλη της οικογένειας ενός από τους καμικάζι, ενός 29χρονου Γάλλου που γεννήθηκε σε παρισινό προάστιο, του Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφαΐ, βρίσκονται υπό κράτηση. Ανακρίνονται κυρίως ο πατέρας καθώς και ένας αδελφός του και η σύζυγος αυτού του τελευταίου.
Ήταν ένας από τους δράστες της επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών του Μπτακλάν και είχε διαρρήξει τις σχέσεις του με την οικογένειά του, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας.
Αναγνωρίσθηκε χάρη σ’ ένα δάχτυλό του που κόπηκε από την έκρηξη και βρέθηκε στο Μπατακλάν. Ο Μοστεφαΐ είχε από το 2010 φάκελο για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, όμως δεν ήταν γνωστό ότι είχε σχέσεις με τζιχαντιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με τη γαλλική δικαιοσύνη.
Ήταν κυρίως γνωστός στην αστυνομία για μικροαδικήματα, εξαιτίας των οποίων είχε καταδικασθεί οκτώ φορές στο διάστημα από το 2004 έως το 2010, χωρίς όμως να εκτίσει ποινή φυλάκισης.
Σύμφωνα με μια πηγή, ο Μοστεφαΐ σύχναζε τακτικά στο τζαμί της Λουσέ, κοντά στη Σαρτρ. Οι ερευνητές επιχειρούν να επιβεβαιώσουν ότι το 2014 είχε διαμείνει στη Συρία.
Ο 34χρονος αδελφός του, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση, είπε πως ο Μοστεφαΐ είχε μεταβεί στην Αλγερία, με την οικογένεια και «τη μικρή κόρη του». Πρόσθεσε πως εδώ και αρκετό καιρό δεν είχε νέα του.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης, κοντά στο πτώμα ενός καμικάζι στο Stade de France, τουλάχιστον ένα συριακό διαβατήριο που ανήκε σε έναν μετανάστη που είχε φθάσει στις 3 Οκτωβρίου στην Ελλάδα.
«Αυτοί που διέπραξαν τις επιθέσεις είναι αυτοί ακριβώς από τους οποίους διαφεύγουν οι πρόσφυγες και όχι το αντίθετο και συνεπώς δεν υπάρχει ζήτημα να επανεξετάσουμε στο σύνολό της την ευρωπαϊκή πολιτική αναφορικά με τους πρόσφυγες» δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σε μια προσπάθεια να «μαζέψει», όσο είναι νωρίς, τις κραυγές μίσους εναντίον των προσφύγων που ακούγονται ήδη και σε επίπεδο ΕΕ.
Στο Βέλγιο, η εισαγγελία ανακοίνωσε πως επτά πρόσωπα έχουν τεθεί υπό κράτηση έπειτα από επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες σε σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Στους συλληφθέντες φαίνεται ότι περιλαμβάνεται και ο άνθρωπος που μίσθωσε ένα μαύρο αυτοκίνητο Polo το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους καμικάζι και βρέθηκε σταθμευμένο μπροστά από το Μπατακλάν, όπου έγινε η φονικότερη από τις επιθέσεις (89 νεκροί).
Το ερώτημα είναι αν τα πρόσωπα αυτά αποτελούν την τρίτη ομάδα δραστών για την οποία κάνει λόγο η γαλλική αστυνομία, πέραν από εκείνες του Stade de France και του Μπατακλάν.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα, τον Φρανσουά Μολέν, τρεις δράστες σκοτώθηκαν στο Μπατακλάν, τρεις άλλοι ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι κοντά στο Stade de France, όπου 80.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Ολάντ, παρακολουθούσαν ένα φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, και ένας τελευταίος στη λεωφόρο Voltaire, στο ανατολικό Παρίσι.
Στο μεταξύ, τα ονόματα των πρώτων θυμάτων έχουν αρχίσει να δημοσιοποιούνται στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται ως επί το πλείστον για νέους ανθρώπους που είχαν βγει για να διασκεδάσουν. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται ένας Αμερικανός πολίτης, ένας Σουηδός, ένας Βρετανός, ένας Γερμανός, δύο Βέλγοι, δύο Ρουμάνοι και δύο Μεξικανοί.
Τριήμερο εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί από σήμερα στη Γαλλία. Μουσεία και αίθουσες θεαμάτων παραμένουν κλειστά στην πρωτεύουσα. Οι υπαίθριες αγορές, παραδοσιακοί τόποι περιπάτου τις Κυριακές, δεν επετράπη να ανοίξουν.
Τελετές πρόκειται να πραγματοποιηθούν το βράδυ στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ και τη Μεγάλη Συναγωγή του Παρισιού.