Ένας Αμερικανός εκατομμυριούχος αποφάσισε να ξεκίνησε μία ιδιωτική αποστολή σε μία προσπάθεια να σώσει τις ζωές των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν και από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ο Κρις Κάτραμπον, ένας Αμερικανός επιχειρηματίας, έχει ιδρύσει το Migrant Offshore Aid Station (Moas), μία Οργάνωση η οποία ήδη κάνει κάτι ανάλογο στις ακτές της Λιβύης. Τώρα, θα επιστρατεύσει ένα δεύτερο πλοίο το οποίο θα περιπολεί στο Αιγαίο, μεταξύ Τουρκίας, Λέσβου, Χίου και Σάμου. Τα δύο ταχύπλοα που θα πλαισιώνουν το σκάφος θα πάρουν το όνομα δύο παιδιών από τη Συρία, Αϊλάν και Γκαλίπ Κούρντι, ο θάνατος των οποίων στις αρχές του Σεπτέμβρη έκανε όλο τον κόσμο να στρέψει το βλέμμα του προς το Αιγαίο.
«Από τη στιγμή που οι άνθρωποι κάνουν αυτό το ταξίδι, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, πρέπει να υπάρξει κάτι που θα μετριάσει τις απώλειες ζωών. Δεν λέμε ότι αυτό θα λύσει το προσφυγικό ζήτημα, ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο περίπλοκο. Αλλά θέλουμε να φροντίσουμε εκείνους που νιώθουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από το να μπουν σε αυτές τις βάρκες, είτε είναι στην κεντρική Μεσόγειο, είτε στο Αιγαίο», εξήγησε ο διευθυντής της Οργάνωσης, Μάρτιν Ζουέρεμπ.
Παράλληλα το Moas ελπίζει ότι με τη δράση του αλλά και τις δωρεές που έχει συγκεντρώσει τους τελευταίους μήνες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνειδητοποιήσουν ότι η κοινή γνώμη στηρίζει την πιο ανθρώπινη αντίδραση σε αυτή την κρίση. Πίσω από όλα αυτά είναι ο Κρίστοφερ Κάτρανμπον. Ο 31χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας, που έχει περάσει την τελευταία δεκαετία ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο για να «χτίσει» την αξίας πολλών εκατομμυρίων εταιρεία του, αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα τον Ιούνιο του 2013.
Μαζί με τη σύζυγό του, Ρετζίνα και την έφηβη κόρη τους Μαρία Λουίζα, μπήκαν στο σκάφος τους και σάλπαραν από τη Μάλτα, για μία κρουαζιέρα τριών εβδομάδων. Κάποια στιγμή στο ταξίδι, η σύζυγός του εντόπισε στη θάλασσα ένα μπουφάν. Ο καπετάνιος τους είπε ότι ίσως ήταν από τα ναυάγια που γίνονται στην περιοχή με θύματα πρόσφυγες.
«Σκέφτηκα ”Εγώ κάνω κρουαζιέρα με το σκάφος μου και την ίδια στιγμή εκεί έξω πνίγονται άνθρωποι. Ο δικός μας παράδεισος είναι η κόλασή τους”», θυμάται ο Κάτραμπον, ο οποίος μέχρι το τέλος εκείνου του ταξιδιού, είχε αποφασίσει τι έπρεπε να κάνει. Να ξεκινήσει μία δική του αποστολή διάσωσης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το iefimerida. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το σκάφος του έχει ήδη σώσει πάνω από 3.000 ανθρώπους, από τη στιγμή που ο Κάτραμπον και η σύζυγός του ξεκίνησαν αυτή τη δράση. Το σκάφος διαθέτει δύο drones τελευταίας τεχνολογίας, κλινική, 1.000 λίτρα νερό, εκατοντάδες σωσίβια και φαγητό, ενώ το 20μελές πλήρωμά του περιλαμβάνει γιατρούς, διασώστες και ένα μάγειρα. Το ζευγάρι ξοδεύει κατά μέσο όρο 445.000 δολάρια το μήνα για την αποστολή.